Francuska: Čovjek ubijen nožem, žena ranjena,mediji tvrde da je riječ o islamofobnom napadu!

tačno.net
Autor/ica 18.1.2015. u 10:30

Francuska: Čovjek ubijen nožem, žena ranjena,mediji tvrde da je riječ  o islamofobnom napadu!

Jednog Marokanca u Francuskoj brutalno je, pred njegovom suprugom, izbo komšija, a mediji navode kako je riječ o „strašnom islamofobnom napadu“.

Mohameda El Makoulija napao je 28-godišnji muškarac koji mu je upao u kuću u srijedu navečer, što je objavljeno kasnije. El Makoulijeva supruga Nadia (31) pretrpjela je je rane na rukama jer je pokušala spasiti muža prije nego je sa djetetom pobjegla iz kuće u mirnom selu Beaucetu, nedaleko od Avignona, kako bi pozvala policiju.

Napadač je upao u kuću uzvikujući „Ja sam tvoj Bog, ja sam tvoj islam“, a potom je u nekoliko navrata nožem zbo El Makoulija, objavila je Nacionalna opservatorija protiv islamofobije.

Nešto kasnije se vratio sa drugim nožem i ponovo napao 47-godišnjeg Marokanca, ovaj put ga usmrtivši. Autopsija je utvrdila kako je El Makouli zboden 17 puta.

Napadač, koji je optužen za „ubistvo, pokušaj ubistva i posjedovanje narkotika“, navodno boluje od šizofrenije, a ranije je boravio u psihijatrijskoj klinici.

Abdallah Zakri, predsjednik Opservatorije, okarakterizirao je ubistvo u Beaucetu kao „strašan islamofobični napad“.

Blokada interneta

Regionalno Vijeće muslimana saopćilo je kako strahuje da klima sumnje i neprijateljstva nakon napada u Parizu, u kojima je poginulo 17 osoba, ima utjecaje na „najosjetljivije među našim sugrađanima“.

Policija u Avignonu objavila je kako će provjeriti tvrdnje o islamofobiji čim bude u mogućnosti ispitati napadača.

Ministrica pravde Christiane Taubira jučer je kazala kako će Vlada Francuske postrožiti zakone protiv rasizma i antisemitizma. Dodala je kako želi ovlastiti nadležne da blokiraju „stranice mržnje na internetu kao što se već radi sa onima koje sadrže dječju pornografiju“.

Više od 50 incidenata protiv muslimana, uključujući napade na džamije, zabilježilo je Centralno vijeće muslimana u Francuskoj od napada u Parizu prošle sedmice.

Izvor:balkans.aljazeera.net

 

tačno.net
Autor/ica 18.1.2015. u 10:30