Francuska: Drugi krug općinskih izbora

tačno.net
Autor 30.3.2014. u 08:10

Francuska: Drugi krug općinskih izbora

U Francuskoj se održava drugi krug općinskih izbora. Prije tjedan dana održan je prvi krug koji je bio porazan za ljevicu na vlasti u odnosu na desnicu i krajnju desnicu te se ubrzo očekuje rekonstrukcija vlade.

Scenarij brzog preustroja vlade čini se najvjerojatnijim, a novi mandat premijera Jean-Marca Ayraulta mogao bi ovisiti o postotku pada koji bilježi Socijalistička stranka (PS). Velikim gradovima kojima je vladao PS, prijeti skretanje udesno, a to su Strasbourg, Toulouse, Saint-Etienne, Reimsu, Metz i i Caen.

Tijesna utrka vodi se za gradonačelnicu Pariza gdje se natječu Anne Hidalgo (socijalisti) i Nathalie Kosciusko-Morizet (desnica).

Nakon pobjede u prvom krugu u Henin-Beaumontu (sjever), Nacionalna fronta (NF), stranka krajnje desnice koju vodi Marine Le Pen, mogla bi zavladati ostalim gradovima poput Frejusa ili Beziersa. Ako bi se takav scenarij ostvario u Avignonu, direktorica Međunarodnog festivala kazališta iselit će tu tradicionalnu manifestaciju iz grada, zaprijetila je.

SE

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.3.2014. u 08:10