Francuska glasa za Palestinu u UN

Autor 28.11.2012. u 10:17

Francuska glasa za Palestinu u UN

Kakva god odluka bude doneta, u četvrtak će biti istorijski dan za svetsku zajednicu. Francuska je saopštila da će glasati u korist unapređenja statusa palestinske autonomije u Ujedinjenim nacijama, od države “posmatrača”, u državu nečlanicu. Time joj se ne daje pun status, ali po prvi put Palestina će poneti epitet “države”.

Poziciju Francuske je izneo ministar inostranih poslova Loran Fabius u obraćanju Parlamentu. Palestina mora da postigne većinsku podršku od 193 glasa.

Palestinski ambasador Ritad Mansour je već najavio da je pred svetskom zajednicom “istorijski događaj”.

Portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland, na konferenciji za novinare u Vašingtonu, palestinski potez nazvala je “greškom”.

“Ne mislimo da je i jedna promena u Generalnoj skupštini od pomoći ili da je bilo koji novi tekst u Generalnoj skupštini koristan. Verujemo da će se dogoditi greška”.

Izvestilac Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni process Robert Seri pozvao je Skupštinu svetske organizacije da glasa, kako se izrazio, odgovorno:

“Pitanje palestinske države već je previše razvučeno i ovo je put za rešenje legitimnih aspiracija oba naroda kao i ostvarivanje stabilnosti u region. Generalni sekretar se nada da će zabrinutost za posledice, uticati na odgovorno donošenje odluke”.

Britanski ambassador Mark Lejl izjavio je da London još nije doneo odluku kako će glasti.

 
Autor 28.11.2012. u 10:17