Francuska: Gotovo 2.000 osuđenih zbog nereda na protestima Žutih prsluka

tačno.net
Autor 25.3.2019. u 09:01

Francuska: Gotovo 2.000 osuđenih zbog nereda na protestima Žutih prsluka

Foto: AFP

Oko 2.000 ljudi osuđeno je, a 8.700 je privedeno od polovine novembra u Francuskoj kada su počeli protesti građanskog pokreta “Žuti prsluci”, saopštilo je Ministarstvo pravde te zemlje.

“Od 2.000 osuđenih, oko 40 odsto njih je dobilo zatvorske kazne, a 60 odsto druge vrste kažnjavanja, kao na primer društveno koristan rad ili uslovne zatvorske kazne”, rekla je francuska ministarka pravde Nikol Belube za televiziju BFMTV.

Prema njenim rečima, zatvorske kazne se kreću od mesec dana do tri godine.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da su na poslednjem protestu Žutih prsluka, u subotu 23. marta, privedene 233 osobe.

Pokret “Žuti prsluci” protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsednika Emanuela Makrona. Na tim protestima je izbijalo nasilje i neredi posebno u pariskoj aveniji Jelisejskih polja.

Vlasti su u subotu zabranile skupove u tom delu Pariza kao i u brojnim četvrtima u drugim francuskim gradovima gde je ranije bilo nereda.

Francuska vlada je u subotu po prvi put angažovala i vojnu antiterorističku misiju “Stražar” (Sentinelle) koja je pomagala policiji u održavanju reda i mira.

RSE

tačno.net
Autor 25.3.2019. u 09:01