Francuska ipak rekla ne ekstremnoj desnici

tačno.net
Autor 14.12.2015. u 10:15

Francuska ipak rekla ne ekstremnoj desnici

Francuska ekstremna desnica nije pobedila ni u jednom regionu u drugom krugu lokalnih izbora u Francuskoj, konačni su rezultati glasanja, prenose agencije.

Republikanska partija bivšeg predsednika Nikole Sarkozija ostvarila je najbolji rezultat na ovim izborima.

Pobedila je u sedam regiona, uključujući i region Pariza, gde je levica sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda bila na vlasti poslednjih 17 godina.

Socijalisti su osvojili većinu u pet, od ukupno 13 regiona.

Birači su se vratili tradicionalnim strankama kako bi spriječili dolazak na vlast ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen.

Predsednica Nacionalnog fronta izgubila je na severu, njena sestrična Marion Marešal Le Pen poražena je na jugu, a Florijan Filipo na istoku, navodi Frans pres.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da poraz Nacionalnog fronta “ne znači da je opasnost koju predstavlja krajnja desnica nestala”.

Vals je dodao da je ova stranka osvojila visok broj glasova, čime će primorati vladu da je “sluša”.

“Nema mjesta za olakšanje ili za trijumf”, rekao je Vals.

U prvom krugu regionalih izbora, Republikanska partija desnog centra bivšeg predsjednika Sarkozija, bila je druga, a vladajući socijalisti treći.

Nacionalni front je u prethodnom krugu regionalnih izbora osvojio više glasova od bilo koje druge stranke, zahvaljujući pojačanim strahovima o bezbednosti i imigraciji nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je prošlog meseca poginulo 130 ljudi.

Nakon prvog kruga izbora Socijalistička partija povukla je svoje kandidate sa severa, gde je Le Penova bila glavni favorit, i na jugoistoku gde je kandidat bila njena nećaka Marion Marešal-Le Pen.

Socijalisti su nakon toga pozvali svoje pristalice da glasaju za Republikansku stranku bivšeg franuskog predsjednika Nikole Sarkozija, kako Nacionalni front ne bi došao na vlast.

RSE

tačno.net
Autor 14.12.2015. u 10:15