Francuska okuplja savez u EU za nuklearnu energiju

RSE
Autor 28.2.2023. u 09:48

Izdvajamo

  • Pritisak iz Pariza dolazi u trenutku dok stručnjaci predviđaju da će potražnja za električnom energijom u Francuskoj naglo porasti s nastojanjem zemlje da ispuni svoje klimatske ciljeve, pri čemu su njeni nuklearni reaktori zastareli i opterećeni tehničkim problemima.

Povezani članci

Francuska okuplja savez u EU za nuklearnu energiju

Noćni prikaz najstarije francuske nuklearne elektrane i Grand Canal d’Alsace u blizini istočnog francuskog sela Fessenheim, Francuska – Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

Francuska za utorak, 28. februar, planira sastanak s još 12 članica Evropske unije s ciljem izgradnje saveza država koji će se zalagati da nuklearna energija bude uključena u energetsku politiku EU, prenosi Rojters (Reuters).

Inicijativa dolazi u trenutku spora između, s jedne strane, Francuske i drugih zemalja koje žele dodatne mere EU za promovisanje nuklearne energije kao niskougljeničnog izvora energije, i s druge, zemalja poput Nemačke i Španije koje navode da nuklearna energija ne bi trebalo da bude tretirana kao obnovljiva energija.

Sastanak, koji je sazvala francuska ministarka energetike Anjes Panije-Rinaše (Agnes Pannier-Runacher) na marginama sastanka ministara energetike članica EU u Stokholmu, biće fokusiran na doprinos nuklearne energije ciljevima borbe protiv klimatskih promena i energetskoj bezbednosti, rekao je francuski zvaničnik.

Cilj je formiranje pronuklearnog saveza s drugim zemljama uoči pregovora u okviru EU, rekao je zvaničnik, ne precizirajući o kojim merama je reč.

Na sastanku će učestvovati Rumunija, Bugarska, Slovenija, Češka, Švedska, Italija, Slovačka, Poljska, Mađarska, Hrvatska, Holandija i Finska, kao i Evropska komisija, rekao je zvaničnik.

EU članice su odgovorne za svoje nacionalne energetske mikseve i imaju različite poglede na nuklearnu energiju.

Francuska, Švedska i Mađarska već koriste nuklearnu energiju, dok druge zemlje, uključujući Poljsku, žele da naprave svoje prve reaktore.

Austrija i Luksemburg se protive nuklearnoj energiji, navodeći zabrinutost zbog radioaktivnog otpada i bezbednosti, dok druge zemlje, među kojima je Nemačka, postepeno gase svoje reaktore.

Neslaganje oko toga kako tretirati nuklearnu energiju već je odložilo pregovore o novim ciljevima EU za obnovljivu energiju, posle nastojanja Pariza da se vodonik proizveden nuklearnom energijom uključi u te ciljeve.

Pojedine zemlje, uključujući Dansku, Nemačku i Austriju, navele su da bi to moglo potkopati napore za proširenje obnovljivih izvora poput vetra i sunca.

Zvaničnici kažu da se spor oko nuklearne energije širi i na druga pitanja. Članice EU prošle nedelje nisu uspele da dogovore prioritete diplomatije o klimatskim promenama ove godine zbog spora oko nuklearne energije, koji je takođe ugrozio cevovod za vodonik vredan više milijardi evra.

Francuska strategija

Francuska lobira da nuklearna energija bude u rangu s obnovljivim izvorima energije u evropskoj regulativi koja se tiče klimatskih promenea i da time iskoristi prednosti predstojećih planova EU za podsticanje zelene industrije, ukazuje Politiko (Politico).

Pariz tvrdi da, ako je dekarbonizacija krajnji cilj EU, onda nuklearne elektrane sa zanemarljivim emisijama ugljen-dioksida, treba da imaju ključnu ulogu uz obnovljive izvore energije.

Međutim, inicijativa da se nuklearna energija svrsta kao zelena tehnologija takođe predstavlja strategiju za jačanje pozicije Pariza u pristupu sredstvima koja bi trebalo da budu predviđena najavljenom strategijom EU, rekle su za Politiko evropske diplomate.

Pritisak iz Pariza dolazi u trenutku dok stručnjaci predviđaju da će potražnja za električnom energijom u Francuskoj naglo porasti s nastojanjem zemlje da ispuni svoje klimatske ciljeve, pri čemu su njeni nuklearni reaktori zastareli i opterećeni tehničkim problemima.

Francuska, koja je tradicionalni izvoznik električne energije, prošle godine je bila prinuđena da uvozi struju da bi zadovoljila svoje potrebe, pošto je polovina njenih nuklearnih reaktora bila isključena zbog radova na održavanju.

Pariz je očigledno svestan izazova i u oštrom zaokretu u odnosu na svoju prethodnu politiku, predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u februaru prošle godine najavio planove za izgradnju šest novih reaktora, s mogućnošću još osam.

Stručnjaci kažu da to neće biti jeftino, ukazuje Politiko i ističe da tu stupa na scenu Zeleni industrijski plan EU. Taj plan najavljen prošlog meseca predstavlja pokušaj Brisela da ostane konkurentan u odnosu na SAD gde je Zakonom o smanjenju inflacije predviđen niz poreskih olakšica i podsticaja za zelenu tranziciju.

Evropski plan bi, prema navodima Politika, omogućio Francuskoj da povuče potreban novac ako bi nuklearna energija bila uključena u predstojeću strategiju.

RSE

RSE
Autor 28.2.2023. u 09:48