Francuska: Ponovo vodeni topovi na demonstrante

tačno.net
Autor 25.5.2016. u 12:35

Francuska: Ponovo vodeni topovi na demonstrante

Francuska policija upotrebila je i danas vodeni top da rastera aktiviste koji su blokirali skladište nafte na severozapadu zemlje u trenutku kada na benzinskim pumpama ponestaje benzina, a sindikati zaoštravaju štrajk u oštrom protestu protiv reforme rada i novom zakonu o radu.

Demonstranti se između ostalog protive produženju radne nedelje koja u Francuskoj trenutno iznosi 35 sati.

Već jedna petina benzinskih pumpi oskudeva u gorivu a policija je probila blokadu skladišta u mestu Duši le Min u blizini belgijske granice koje aktivisti drže još od četvrtka.

“Uklonili su sve naše barikade. Blokada skladišta je prekinuta bez sukoba”, rekao je Vlil Dans, predstavnik lokalnog ogranka sindikata SUD.

On je dodao da je policija veoma brzo delovala.

“Upotrebili su vodene topove, imam utisak da su bili veoma napeti,” rekao je on AFP-u.

U prisustvu oko 80 radnika u štrajku, vatrogasci su ugasili zapaljene gume na putevima posle čega se nad tim područjem nadvio crni dim.

Većina benzinskih stanica u ovoj zoni nema gorivo zbog čega su vozači prinuđeni da prelaze u Belgiju kako bi napunili benzin.

Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda.

Filip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok sporni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je danas dodetno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom.

Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

RSE

tačno.net
Autor 25.5.2016. u 12:35