Francuska premijerka ‘progurala’ prijedlog zakona o penzijama bez glasanja

RSE
Autor 17.3.2023. u 09:13

Izdvajamo

  • Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se ogromna većina glasača protivi penzijskoj reformi, kao i sindikati, koji kažu da postoje i drugi načini da se uravnoteže računi, uključujući veće oporezivanje bogatih.

Povezani članci

Francuska premijerka ‘progurala’ prijedlog zakona o penzijama bez glasanja

Foto: ALAIN JOCARD/AFP

Francuska premijerka Elizabet Born upotrijebila je specijalnu proceduru da progura nepopularan prijedlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, što je izazvalo povike “ostavka” u rijetkim haotičnim scenama u francuskom parlamentu.

Ovim potezom obezbjediće se da se zakon o podizanju starosne granice za penzionisanje za dvije godine, sa 62 na 64 godine, usvoji poslije nekoliko nedelja protesta i burne debate.

Izazvalo je to bijes i u četvrtak na ulicama širom Francuske.

Ali to također pokazuje da predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada nisu uspjeli prikupiti većinu u parlamentu, što je udarac centrističkom predsjedniku i njegovoj sposobnosti da dobije podršku drugih stranaka za dalje reforme, piše Reuters.

Premijerka je dočekana zviždanjima i podsmijehom na putu u Narodnu skupštinu, donji dom parlamenta, da najavi da će se pozvati na član 49.3 ustava kako bi preskočila glasanje o reformskim mjerama.

Sjednica je prekinuta na dva minuta pošto su poslanici ljevice pjevali nacionalnu himnu kako bi spriječili premijerku da govori, a pojedini su držali plakate sa natpisima “Ne 64 godine”.

Kada je sjednica nastavljena, premijerka je preuzela reč, ali je njen govor u velikoj mjeri bio ugušen istim zviždanjem i pjevanjem.

Članovi parlamenta ljevice drže plakate i pjevaju Marseljezu, francusku himnu, dok francuska premijerka Elisabeth Borne pokušava da održi govor o zakonu o penzijskoj reformi u Nacionalnoj skupštini u Parizu, Francuska, 16. marta 2023. Foto: Reuters

“Ne možemo se kockati sa budućnošću naših penzija, ova reforma je neophodna”, rekla je Borne poslanicima objašnjavajući zašto je koristila proceduru 49.3.

Liderka krajnje desnice Marine Le Pen rekla je da premijerka treba da podnese ostavku.

“Ovo u posljednjem trenutku pribjegavanje 49.3 je izuzetan znak slabosti”, rekla je ona i dodala: “Mora da ide”.

Jean-Luc Melenchon, vođa tvrdolijevice France Insoumise (France Unbowed), nazvao je taj potez “spektakularnim neuspjehom”.

“Ovaj zakon nema parlamentarni legitimitet, nema legitimitet sa ulice”, rekao je on na protestnom skupu ispred parlamenta.

“Finansijski i ekonomski rizici”

Senat gornjeg doma dao je zeleno svjetlo na zakon ujutru, kao što se i očekivalo, zahvaljujući podršci senatora iz konzervativne stranke Les Republicains (LR).

Ali očekivalo se da će popodnevno glasanje u Narodnoj skupštini biti druga stvar. Tamo su poslanici LR-a bili podijeljeni po tom pitanju.

Prema izvoru koji je bio prisutan na sastanku u Elyseeu u posljednjem trenutku, Macron je rekao da želi ići na glasanje.

“Ali smatram da su finansijski i ekonomski rizici (odbacivanja zakona) preveliki”, rekao je on.

Sedmice neprekidnih štrajkova i protesta

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se ogromna većina glasača protivi penzijskoj reformi, kao i sindikati, koji kažu da postoje i drugi načini da se uravnoteže računi, uključujući veće oporezivanje bogatih.

Pribjegavanje toj mjeri će vjerovatno dodatno razbjesniti sindikate, demonstrante i ljevičarske opozicione stranke koje kažu da je rekonstrukcija penzija nepravedna i nepotrebna.

“Ova vlada nije dostojna naše Pete republike, francuske demokratije”, rekao je Fabien Roussel, čelnik Komunističke partije Francuske.

Čelnik Socijalističke partije Olivier Faure izjavio je ranije u četvrtak za Reuters da bi takav potez mogao izazvati “nekontrolisani bijes” nakon sedmica neprekidnih štrajkova i protesta.

RSE

RSE
Autor 17.3.2023. u 09:13