Francuska se suočava sa najtežom sušom u historiji

AJB
Autor 6.8.2022. u 09:47

Francuska se suočava sa najtežom sušom u historiji

Foto: GAIZKA IROZ/AFP

Premijerka Francuske Elisabeth Borne saopštila je danas da se Francuska suočava sa najtežom sušom u historiji zemlje i da će aktivirati vladinu jedinicu za krizne situacije.

“Izuzetna suša koju trenutno proživljavamo mnogim opštinama uskratila je vodu, i tragedija je za naše poljoprivrednike, naše ekosisteme i biodiverzitet”, navela je Borne u saopštenju, prenijela je Beta.

U njemu se naglašava da vremenska prognoza pokazuje da će se toplotni val nastaviti tokom narednih 15 dana, što bi moglo situaciju učiniti još više zabrinjavajućom.

Vladina jedinica za krizne situacije bit će zadužena za nadzor najteže pogođenih oblasti i koordinaciju mjera, poput dopremanja vode za piće, piše AP.

On će takođe nadzirati uticaj suše na proizvodnju električne energije, saobraćajnu infrastrukturu i poljoprivredu u Francuskoj.

Restrikcije na upotrebu vode

Zbog suše je moguće smanjenje proizvodnje energije u nuklearnim elektranama koje koriste vodu iz reka za hlađenje reaktora.

U Francuskoj su sada u 62 regije na snazi restrikcije na upotrebu vode zbog nedostatka kiše.

Ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu rekao je tokom posete jugoistočnoj Francuskoj da više od sto opština ne može osigurati vodu za piće i da se ona mora dopremati cisternama.

“Što situacija postaje gora, mi više pomjeramo prioritet na vodu za piće, u poređenju sa drugom upotrebom”, rekao je Bechu.

AJB

AJB
Autor 6.8.2022. u 09:47