Francuska usvojila zakon o obaveznom vakcinisanju zdravstvenih radnika

RSE
Autor 26.7.2021. u 11:41

Francuska usvojila zakon o obaveznom vakcinisanju zdravstvenih radnika

Od početka avgusta propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove u Francuskoj (na fotografiji televizijsko obraćanje predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o korona virusu na ekranu u jednom pubu u Francuskoj, juli 2021) Reuters

Francuski parlament usvojio je u ponedjeljak (26. jula) zakon o obaveznom vakcinisanju protiv covida-19 za zdravstvene radnike i o uvođenju zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktivnosti, dok se Francuska bori s četvrtim talasom širenja korona virusa.

Posjetiocima koji idu u muzeje, kina ili bazene u Francuskoj već je zabranjen ulaz ako nemaju propusnicu koja pokazuje da su vakcinisani protiv covida ili su nedavno imali negativan test. Propusnica je potrebna i za velike festivale i klubove.

Od početka avgusta propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove te za daleka putovanja vozom i avionom.

Mjere sadržane u zakonu trebale bi trajati do 15. decembra, a prije stupanja zakona na snagu bit će potrebno konačno zeleno svjetlo Ustavnog suda.

Francuska se, kao i mnoge druge zemlje širom Evrope, suočava s vrlo zaraznom delta varijantom, koja je prvi put identifikovana u Indiji, a koja prijeti da produži pandemiju.

Početkom jula Francuska je dnevno bilježila oko 4000 novih slučajeva zaraze koronom, a prošle sedmice ta brojka je došla do 22.000. Broj hospitaliziranih takođe raste.

Vlasti pojačavaju napore kako bi olakšale masovnu vakcinaciju. Do nedjelje je 49,3 posto od 67 miliona francuske populacije primilo dvije doze – ili jednu dozu vakcine – što je još uvijek daleko od praga koji bi, kako kažu stručnjaci, mogao u velikoj mjeri zaustaviti prenos bolesti, odnosno od sticanja imuniteta krda.

RSE

RSE
Autor 26.7.2021. u 11:41