Francuska za ograničavanje cijena plina u EU

AJB
Autor/ica 19.3.2022. u 09:06

Francuska za ograničavanje cijena plina u EU

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Francuska se zalaže za ograničavanje cijena plina na razini EU-a kako bi se ojačala pozicija Unije u pregovorima s proizvođačima, rekao je ministar financija Bruno Le Maire, prenosi Hina.

Računi za energiju znatno su porasli u Evropskoj uniji još prošle godine, a dodatan poticaj cijenama bio je ruski napad na Ukrajinu, zbog čega vlade diljem EU-a nastoje raznim mjerama ublažiti udar na kućanstva i kompanije, podsjeća Reuters.

Le Maire je zastupnicima u francuskom parlamentu poručio da je svojim kolegama u EU predložio utvrđivanje gornje granice cijene jer bi se time 27 zemalja članica osigurala bolja pozicija za pregovore s proizvođačima poput ruskog Gazproma ili alžirskog Sonatracha.

“To je intervencija u tržište, što uznemiruje neke naše partnere u EU, ali mi ćemo zajedno s predsjednikom predložiti da se cijene plina ograniče na razini Unije”, rekao je Le Maire.

Ministar nije rekao koje članice EU-a nisu podržale prijedlog.

Grčka je također predložila ograničenje cijene plina, a isto je predložio i direktor francuske energetske kompanije Engie, podsjeća Reuters.

Francuska trenutačno predsjeda EU-om, a lani je zamrznula cijene plina, kompenzirajući domaćim plinskim kompanijama razliku u odnosu na tadašnje više cijene na fizičkom tržištu.

Na temelju kretanja cijena plina u ovoj sedmici, očekuje se da će ta mjera državu ove godine stajati 6,4 milijarde eura, kazao je Le Maire.

AJB

AJB
Autor/ica 19.3.2022. u 09:06