Francuski beskućnici prisiljeni nositi ‘žute trokute’

tačno.net
Autor 5.12.2014. u 14:47

Francuski beskućnici prisiljeni nositi ‘žute trokute’

Gradska uprava Marseillea u Francuskoj našla se na meti oštrih kritika zbog toga što je naložila beskućnicima koji se nalaze u tom gradu da nose kartice za identifikaciju na kojima se nalazi žuti trokut

Pojedini francuski mediji pišu da je takav način identifikacije sličan onome koji su nacisti koristili protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Inače, na “žutim karticama” beskućnika nalaze se detaljni podaci o zdravstvenom stanju dotičnog beskućnika.

žutitrokutPhoto: AFP/Anne-ChristineIpak, vlasti u Marseilleu, drugom najvećem francuskom gradu, našli su se na meti kritika zbog, kako se kaže, obilježavanja beskućnika.

“Ovo je skandalozno, jer ovakve metode proizvode stigmatizaciju i nove predrasude”, rekao je Christophe Louis, predsjednik Udruženja beskućnika “Collectif Morts de la Rue”.

On naglašava kako ovakav pristup beskućnicima u demokratskoj zemlji kakva je Francuska predstavlja visoki stepen diskriminacije pripadnika te zajednice.

“Nošenje znaka koji cijelom svijetu pokazuje bolest koju imate, ne samo da je nešto diskriminirajuće, nego krši i medicinsku povjerljivost”, rekao je Louis, dodajući da je simbolika u samom dizajnu kartice pretjerana.

“Užasno je da vas neko identificira po trokutu”, istakao je on.

Francuska grupa za zaštitu ljudskih prava “La Ligue des droits de l’Homme” navodi kako “žuti trokut” u mnogome podsjeća na žutu zvijezdu koju su Jevreji morali da nose tokom Drugog svjetskog rata.

Na karticama, koje su uvedene na prijedlog Gradske skupštine Marseillea, nalazi se ime i prezime osobe, fotografija, datum rođenja, podaci o eventualnoj bolesti ili alergiji osobe, a njena prednja strana je obilježena žutim trokutom.

Zvaničnici u Marseilleu tvrde da je svrha ove inicijative da se omogući zdravstvenim radnicima da brzo i efikasno priteknu u pomoć beskućnicima koji su bolesni ili im je potrebna pomoć.

Do sada je beskućnicima podijeljeno preko 100 pomenutih kartica.

N1

tačno.net
Autor 5.12.2014. u 14:47