Francuski eksperti očekivali veliki napad

tačno.net
Autor 15.11.2015. u 10:13

Francuski eksperti očekivali veliki napad

Francuski obavještajci su očekivali i pripremali se za veliki napad grupe Islamska država Irak i Levant na tu zemlju.

Napadi koji su se u petak navečer dogodili u Parizu, u kojim je ubijeno najmanje 129 ljudi i za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant, “krajnji su mračni scenarij” kojeg su se obavještajne službe pribojavale i Francuska se, poučena iskustvom drugih zemalja, pripremala za tako nešto, izjavio je bivši šef francuske kontraobavještajne službe Bernard Scarsini.

Na istu opasnost je nedavno upozorio i bivši sudija za antiterorizam Marc Trevidic, koji je izrazio uvjerenje da ISIL ima ambicije i sredstva da prilično snažno pogodi Francusku organizirajući akcije velikih razmjera.

“To kažem kao tehničar: mračniji dani su pred nama. Istinski rat koji ISIL namjerava donijeti na naše tlo još nije ni počeo”, rekao je on krajem septembra, prenosi Figaro.

Bivši sudija je, kako je naveo, strepio od mogućih “strašnih pokolja”, i to na osnovu preciznih podataka, jer, kako kaže, “uhapšeni koji pristanu govoriti kažu da ISIL ima namjeru snažno i sistematski udariti na Francusku”.

Mogućnosti ISIL-a

Pripadnici ISIL-a, prema njegovim riječima, imaju sredstva, novac i sposobnosti da lako nabave koliko god oružja žele i da organiziraju masovne napade, prenosi Tanjug.

“Opasnost predstavljaju grupe momaka koji dolaze sa bojnih polja kao što su Sirija, Libija, Jemen, a koji pronalaze oružje na licu mjesta, u ovom slučaju u Francuskoj, i prelaze u akciju”, rekao je nedavno Yves Trotignon, nekada pripadnik francuskih antiterorističkih službi.

Riječ je, objasnio je on, o odlučnim momcima, spremnim da izgube život, koji su dobro proučili metu, u operativnom smislu su veoma jaki i mogu nanijeti veliko zlo.

Figaro navodi da je više od 571 francuskih državljana otišlo da se bori u Siriji, a da po povratku u zemlju predstavljaju “tempirane bombe”.

Francuske interventne jedinice su ovu prijetnju ozbiljno shvatile i pripremale se još od 2011. godine, ali je ofanziva koju su napadači izveli u petak navečer ipak šokirala sve, zaključuje pariški dnevnik.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 15.11.2015. u 10:13