Francuski konzervativci i njemačka SPD: Izumiranje dinosaura

Georg Blume
Autor 5.6.2019. u 09:25

Francuski konzervativci i njemačka SPD: Izumiranje dinosaura

Foto: JACQUES DEMARTHON/AFP – Laurent Wauquiez na dan evropskih izbora u Parizu

Nije slučajno da je šef francuskih konzervativaca odstupio u isto vrijeme kada i predsjednica njemačkog SPD. Stare partije su svuda u Evropi u krizi.

Piše:  Georg Blume, Paris
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Bilo je vremena kada je prilično mnogo Nijemaca znalo ko je šef konzervativaca u Francuskoj: Nicolas Sarkozy naprimjer, prije njega Chirac, Giscard d’Estaing i DeGaulle. Sve poznata imena.

Međutim šta je sa Laurentom Wauquiezom? On bi mogao u Njemačkoj biti tako malo poznat kao Andrea Nahles u Francuskoj. I isto kao i šefica SPD tako je i Wauquiez, šef konzervativne francuske partije “Republikanci” sada odstupio. “Kad sam čuo za ostavku Nahles bilo mi je odmah jasno da će se pritisak na Wauquieza još povećati“, kazao je francuski ekspert za Evropu Sebastian Maillard, rukovodilac instituta Jacques Delors u Parizu.

Obadvoje, Wauquiez i Nahles, su na evropskim izborima prije jednoga tjedna propali. Nekada ponosne republikance to je pogodilo još jače nego SPD: Dobili su samo 8,5 posto glasova u Francuskoj.

Idu li dakle u Evropi sve velike poslijeratne partije po redu prema dole? Daje li pravac Italija, gdje, nekada velike, desničarske i lijevičarske partije već godinama igraju malu sporednu ulogu?

„Priča još nije zaključena“, kazao je pariski geopolitolog Dominique Moisi, savjetnik i suosnivač francuskog Instituta za internationalne odnose za SPIEGEL. Jer strategija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da umjesto starih partija osnuje „jednu izuzetno veliku partiju centra“ još nije propala, smatra Moisi. Liberalni francuski predsjednik Valery Giscard d’Estaing je to konačno pokušao prije 40 godina ali bez uspjeha. Međutim šta ako Macron ne uspije? „To zavisi od njegovih mogućnosti apsorbovanja”, kaže Moisi.

Opseg propasti političkih formacija

Međutim i drugi tu mogućnost imaju. Još u nedjelju požurila je Marion Marechal – LePen da republikance nakon neuspjeha Wauquiez privuče u njenu desničarsko ekstremističku partiju Rassemblement National (RN).

Maréchal-Le Pen je nećakinja od šefice RN Marine Le Pen. Međutim ona je, kaže Moisi, „još inteligentnija i još opasnija“. Ona hoće, ako njena tetka na slijedećim predsjedničkim izborima 2022. protiv Macrona ne uspije, da se pet godina kasnije kandiduje protiv Macronovog naslijednika. I upravo toga se boji strateg Moisi: „Starih partija tada neće više biti a Macron, to se vidi već danas, nema u svojoj slaboj partijskoj organizaciji ravnopravne suigrače.”

Moisieva razmišljanja vode u budućnost ali ona ukazuju i na mogući opseg današnjeg neuspjeha političkih formacija. Jer je li neko pustio suzu za republikancima? „Oni su platili za svoju strukturalnu dvoznačnost na temi Evrope. Nekada su bili za, nekada protiv“, kazao je šef Instituta Maillard za SPIEGEL.

U Francuskoj postoji vrlo konzervativan, katolički milje koji je istovremeno proevropski. Ovim glasačima nije se dopala Wauquiezova kritika Evrope dijelom preuzeta od Le Pen. Oni su prišli Macronu. Za to vrijeme mnogi konzervativni evrokritičari su ovoga puta glasali za Le Pen. „Macronu koristi da su francuski desni u pitanju Evrope uvijek bili podijeljeni, već i pod De Gaulleom“, kaže Maillard.

Prijeti li Njemačkoj francuski scenario?

Drugi to ne čine ništa bolje nego republikanci. Lista, do prije dvije godine samostalno vladajućih, socijalista pala je na evropskim izborima čak na 6,2 procenta. Ima li ti učinak preko granica Francuske?

„Velika razlika u odnosu na Njemačku do sada je ležala u tome da je Angela Merkel političke šokove poslednjih godina suzbijala“, kaže nekadašnji profesor sa Harvarda Moisi. „Ali već sad se vidi kako je Annegret Kramp-Karrenbauer ranjiva. Dakle scenario kao u Francuskoj ne može se više isključiti ni u Njemačkoj.“

I pariske novine “Le Monde” vidjele su to tako nakon evropskih izbora: “U osnovi ovi izbori nude veliku lekciju: Budućnost pripada onima koji preduzimaju nešto da bi se obnovili. Svi ostali će nestati“, komentirao je dnevnik. Novine su svjesno stavili u isti red Macrona i nove desničarske ekstremiste, naprimjer u Italiji.

Da bi još jasnije ukazali na opasnost za stare partije u Evropi.

spiegel.de

Georg Blume
Autor 5.6.2019. u 09:25