Francuski naučnici: Evropu čeka više valova pandemije

RSE
Autor 3.11.2020. u 09:25

Francuski naučnici: Evropu čeka više valova pandemije

foto: EPA-EFE

Drugi val koji upravo bjesni Evropom mogao bi minuti do kraja decembra ili do početka iduće godine, smatraju francuski stručnjaci.

Evropa riskira nove valove širenja korona virusa iduće godine, upozoravaju francuski naučnici u trenutku dok se kontinent bori sa smrtonosnim drugim valom COVID-a 19.

Čak i uz djelomična zatvaranja diljem Evrope, čija je svrha smanjiti stopu zaraze, novi valovi vjerovatna su pojava sve do razvoja vakcine, priopćilo je francusko naučno vijeće, tijelo koje čine vrhunski francuski stručnjaci i savjetuju vladu o zdravstvenoj politici.

Francuska, Engleska, Austrija i Njemačka ovih su dana izdale odredbe o potpunim ili djelomičnim zatvaranjima da bi suzbile nekontrolirano širenje zaraze.

Drugi val koji upravo bjesni Evropom mogao bi jenjati do kraja decemra ili do početka iduće godine, smatraju francuski stručnjaci.

“To ovisi o samom virusu, o mjerama koje se će poduzeti i o nivou kojim će se mjere poštivati”. No sve dok ne bude vakcine, novi valovi su vrlo izvjesni.

Novi valovi do kraja zime

“Vjerovatno je da mjere, čak i ako budu optimalne, neće spriječiti nove valove do kraja zime i proljeća 2021.”, kaže francusko vijeće.

“Vremenske prilike, učinkovitost praćenja kontakata, popuštanje mjera, sve će to imati utjecaja na tajming, intenzitet i trajanje valova”, dodaje se.

“Mi ulazimo u fazu upravljanja sukcesivnim valovima pandemije, sve do dolaska vakcine”, zaključili su uz napomenu da valovi ne moraju nužno biti sezonski.

Nekoliko je mogućih strategija u nošenju sa sukcesivnim valovima zaraze, a francusko tijelo smatra da je za ekonomiju najmanje štetna takozvana “brza intervencija” koja se poduzima čim broj zaraženih pređe zadani prag, koji bi za Francusku, na primjer, iznosio 5.000 zaraženih dnevno.

balkans.aljazeera.net

RSE
Autor 3.11.2020. u 09:25