Francuski parlament razmatra dva zahteva o poverenju vladi

tačno.net
Autor 31.7.2018. u 09:12

Francuski parlament razmatra dva zahteva o poverenju vladi

Francuski parlament danas će razmatrati dva zahteva o poverenju vladi koje su podnele levica i desnica, tradicionalne stranke u zemlji koje traže objašnjenja o aferi bivšeg saradnika francuskog predsednika Aleksandre Benale, prenosi Beta.

Zahtevi o poverenju vladi, koji mogu da uzrokuju njenu smenu ukoliko budu usvojeni, prilično su česti u Francuskoj. Bilo ih je više od 100 od 1958. godine, međutim ovo je prvi put da je opozicija podnela takav zahtev od dolaska Emanuela Makrona na vlast, u maju 2017. godine.

To je takođe prvi put od 1980. godine da parlament raspravlja o dva zahteva poverenja vladi.

U političkoj istoriji Francuske, samo je jednom zahtev usvojen. To je bilo 1962. godine kada je smenjena vlada predsednika Žorža Pompidua.

Procenjuje se da današnji zahtevi neće proći u parlamentu pošto ni levica ni desnica ne mogu da prikupe većinu od 289 glasova za nepoverenje vladi.

Analitičari ocenjuju da je cilj tih zahteva dobijanje objašnjenja od vlade o aferi Benale, sada bivšeg saradnika snimljenog kako na prvomajskim demonstracijama prebija jednog demonstranta.

Otkrivanje te afere izazvao je do sada najveću političku krizu od dolaska Makrona na vlasti.

Premijer Eduar Filip danas će odgovarati na pitanja poslanika, najpre desnice a potom i levice. Rasprava u parlamentu počinje posle podne.

Vlada insistira da je afera Benala pojedinačni slučaj i da ne treba da postane pitanje od državnog značaja. Desnica koju vodi stranka Republikanci smatra da to predstavlja “ozbiljan propust u funkcionisanju državnih institucija” i da ilustruje Makronov “monarhistički stil vladanja”.

Makron, koji se nedelju dana nije oglašavao o tom pitanju, nedavno je rekao da preuzima odgovornost za tu aferu, zbog koje mu je opala popularnost kod gradjana.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji je prvi podneo zahtev o nepoverenju vladi smatra da to neće rešiti problem već uvesti određeni red, dok socijalisti ocenjuju da je u pitanju upozorenje vladi.

Na snimku koji je 19. jula preneo pariski Mond i tada ta afera izbila u prvi plan, vidi se Benala u šlemu s policijskim oznakama, okružen policajcima u opremi za razbijanje demonstracija, kako brutalno odvlači ženu sa protesta a potom više puta udara mladića koji leži na zemlji.

Benala je smenjen sa funkcije i protiv njega se vodi krivični postupak. Benala je rezervni potporučnik u francuskoj žandarmeriji a pre posla kod Makrona radio je kao član obezbeđenja i vozač jednog ministra.

Ta afera glavna je tema francuskih medija, ali i građana na društvenim mrežama gde se postavljaju razne fotografije i iznose ironični komentari na račun francuskih vlasti.

RSE

tačno.net
Autor 31.7.2018. u 09:12