Francuski Senat za priznavanje ‘Republike Nagorno-Karabah’

tačno.net
Autor 26.11.2020. u 08:50

Francuski Senat za priznavanje ‘Republike Nagorno-Karabah’

foto: EPA-EFE

Za rezoluciju, koja nema obavezujući karakter, glasalo je 305 zastupnika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

Senat, Gornji dom francuskog Parlamenta, u srijedu je usvojio rezoluciju o „priznavanju Republike Nagorno-Karabaha“, seperatističke regije Azerbejdžana sa armenskom većinom gdje su nedavno okončani sukobi, prenosi agencija Beta pozivajući se na francuske medije.

Za rezoluciju, koja je više simbolična jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 zastupnika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

U tom tekstu se „osuđuje vojna agresija Azerbejdžana izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika“ i poziva se na povlačenje tih snaga sa tog području gdje su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom, navodi se na internetskoj stranici francuskog Senata.

U rezoluciji se poziva „francuska Vlada da prizna Republiku Nagorno-Karabah“ i da učini sve što je moguće za pregovore o trajnom rješavanju sukoba.

Međunarodna istraga

Također se traži da Vlada pozove na „neposrednu primjenu zaštite stanovništva razmještanjem međunarodnih snaga“ i da uputi humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu.

Navodi se da francuska Vlada treba zatražiti i međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim na tom području.

Francuski mediji ocjenjuju da je Senat usvojio takvu rezoluciju kako bi podržao Armeniju, jer je mirovnim sporazumom priznata pobjeda snaga Azerbejdžana.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Armenci, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 1990-ih godina odnio 30.000 života. Od tada povremeno izbijaju sukobi a posljednji je izbio 27. septembra, navode agencije.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 26.11.2020. u 08:50