Francuzi obilježavaju Dan pada Bastilje u sjeni željezničke nesreće

tačno.net
Autor 14.7.2013. u 13:35

Francuzi obilježavaju Dan pada Bastilje u sjeni željezničke nesreće

U Francuskoj se danas obilježava državni praznik Dan pada Bastilje, u sjeni najteže željezničke nesreće u poslednjih 25 godina u kojoj je šest osoba poginulo.

Očekuje se da će francuski predsjednik Francois Holande pozvati na solidarnost u tradicionalnom govoru povodom praznika uz vojnu paradu na Jelisejskim poljima u Parizu, navodi BBC.

Nesreća u kojoj je još 26 putnika povrijeđeno, dogodila se kada je voz iskočio iz šina u mjestu Bretigny-sur-Orge, južno od Pariza u petak oko 17.00 sati.

U najavljenoj vojnoj paradi u Parizu učestvovat će 4.800 vojnika, a bit će angažovano i 265 vozila, 240 konja, 58 aviona i 35 helikoptera.

Hollande će iz predsjedničke lože pratiti paradu u društvu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

U ceremoniji će učestvovati i vojnici iz bivših francuskih kolonija, 50 vojnika iz Malija, vojnici iz Benina, Burkine Faso, Obale Slonovače, Gane, Gvineje, Liberije, Nigera, Nigerije, Senegala, Sijera Leonea, Čada i Togoa.

Tradicionalna vojna parada u Parizu povodom Dana pada Bastilje organizuje se od 1880. godine i u Evropi je jedinstvena po svojim razmjerama, pošto je veća samo ona u Moskvi.

Francuska slavi ovaj praznik kao sjećanje na 14. jul 1789. godine, kada su Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simboličnim početkom francuske revolucije.

tačno.net
Autor 14.7.2013. u 13:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija