Francuzi traže odgovore od SAD

tačno.net
Autor 21.10.2013. u 11:02

Francuzi traže odgovore od SAD

Pariz — Francuska traži objašnjenje od Vašingtona posle saznanja da je NSA tajno beležila miliione telefonskih poziva u Francuskoj krajem prošle i početkom ove godine.

Odgovore o špijuniranju traže i Meksikanci čiji je bivši predsednik Felipe Kalderon takođe bio na meti američkih špijuna.

Prema navodima dnevnog lista “Mond” koji se poziva na poverljiva dokumenta bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena, Amerikanci su snimili više od 70 miliona telefonskih poziva u Francuskoj od 10. decembra do 8. januara ove godine.

Kako je saopšteno, zvanični Pariz je uputio hitan poziv američkom ambasadoru kako bi dao odgovore na navode o špijuniranju i kako bi se “brzo sprečile bilo kakve slične radnje”.

“Ovakva praksa između partnera koja narušava privatni život apsolutno je neprihvatljiva. U svakom slučaju, treba vrlo brzo obezbediti da se to više ne dešava”, rekao je ministar spoljnih poslova Loran Fabijus novinarima.

NSA je koristeći program kodnog naziva “SAD 985D” automatski pokupila komunikaciju sa određenih telefonskih brojeva u Francuskoj, uključujući i sms poruke, a “Mond” navodi da su “obrađene” ne samo osobe koje bi se mogle dovesti u vezu sa terorizmom, nego i pojedinci iz sveta biznisa i politike.

Komentarišući ove navode, francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals rekao je u razgovoru za radio stanicu “Evropa 1” da su ova saznanja “šokantna”, prenela je agencija AFP. 

“Neophodni su adekvatni odgovori američkih vlasti u narednim satima”, rekao je Vals.

Istovremeno, nemački nedeljnik Špigl” objavio je da su američki agenti 2010. godine upali u imejl nalog tadašnjeg meksičkog predsednika Kalderona, zbog čega je Meksiko najavio da će tražiti odgovore “što je pre moguće”.

“Ova praksa je neprihvatljiva, nezakonita i suprotna meksičkom i međunarodnom pravu. U odnosima suseda i partnera nema mesta za praksu koja se navodno desila”, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Meksika. 

Prema ranijim navodima medija na meti iste službe našla se i elektronska komunikacija aktuelnog meksičkog predsednika Enrikea Penje, kao i brazilske predsednice Dilme Rusev.

Američke vlasti odbile su da prokomentarišu navode “Monda” o milionima prisluškivanih razgovora u Francuskoj, a kako je prošlog meseca izjavio meksički predsednik, njegov američki kolega Barak Obama obećao mu je u telefonskom razgovoru da će ispitati optužbe o špijuniranju.

Da američka služba NSA špijunira komunikacije širom sveta otkrio je ranije ove godine njen bivši zaposleni Edvard Snouden, koji je u međuvremenu utočište od pravosuđa SAD koje ga optužuje za izdaju i ugrožavanje bezbednosti zemlje, pronašao u Rusiji.

b92

tačno.net
Autor 21.10.2013. u 11:02