G20: Hamburg strepi od antikapitalističkih demonstracija

tačno.net
Autor 4.7.2017. u 09:14

G20: Hamburg strepi od antikapitalističkih demonstracija

foto: EPA

Više od 30 demonstracija je najavljeno uoči i tokom dvodnevnog samita Grupe 20, koji počinje u petak.

Antikapitalistički demonstranti obećali su kako će šatorima “okupirati” javne prostore širom Hamburga, nekoliko dana prije održavanja samita Grupe 20 u tom njemačkom gradu.

Najmanje jedna osoba povrijeđena je u nedjelju, kada je policija upotrijebila suzavac kako bi uklonila šatore, koje je 600 aktivista postavilo na obalama Labe, podsjeća AFP.

Više od 30 demonstracija je najavljeno da će biti održano uoči i tokom dvodnevnog samita Grupe 20, koji počinje u petak.

Gotovo 21.000 policajaca bit će angažirana tokom samita.

Organizatori protesta i grad Hamburg sedmicama su sporili na sudovima o tome da li aktivisti mogu postaviti šatore s prenosnim toaletima, tuševima i kuhinjskim objektima.

Sudovi su zaključili da, iako bi takav “protestni kamp” u principu bio legitiman način političke demonstracije, policija ima pravo zabraniti kamp tokom noći na javnom prostoru.

Hamburška policija je saopćila kako je 10.000 demonstranata u ponedjeljak mirno marširalo po kiši kao uvod za 7. i 8. juli, za kada je samit G20 zakazan.

‘Ljevičarski ekstremisti’

Njemačke vlasti se pripremaju za probleme, zabrinute da bi protesti mogli postati nasilni, kao što je to bio slučaj za vrijeme samita G8 u Ðenovi 2001. godine, kada je jedna osoba ubijena, a stotine su povrijeđene.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije pozvala demonstrante da ostanu mirni kada budu protestirali i istakla kako se nada da će protesti biti mirni, prije svega zbog građana Hamburga.

Policija očekuje između 7.000 i 8.000 “ljevičarskih ekstremista”, koji će možda izazvati nasilje.

Otvoren je centar kapaciteta 400 osoba za eventualna hapšenja, a sudije će biti “pri ruci”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 4.7.2017. u 09:14