G7 odlučila uvesti nove sankcije Rusiji

tačno.net
Autor 26.4.2014. u 07:57

G7 odlučila uvesti nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države i druge članice grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) saopštile su da će zbog ukrajinske krize Rusiji uvesti nove sankcije, saopštila je Bijela kuća.

U zajedničkom saopštenju G7, koje je Bijela kuća objavila u petak uveče, navodi se da će sankcije Rusiji biti hitno uvedene, i da će se, ukoliko Rusija nastavi sa agresivnim akcijama, nastaviti sa pripremama širih sankcija koje će pogoditi ključne sektore ekonomije te zemlje.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da će svaka zemlja sama donijeti odluku koju će vrstu sankcija uvesti Rusiji, da će one biti usklađene i komplementarne, ali da nije sigurno da će biti identične.

“Američke sankcije mogle bi da budu uvedene od ponedjeljka”, rekao je on.

Bijela kuća
Bijela kuća

Saopštenje Bijele kuće objavljeno je poslije telefonskog razgovora lidera SAD, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije, Baraka ObameFransoa OlandaAngele MerkelDejvida KameronaMatea Rencija koji je održan u petak.

U saopštenju francuskog predsjedništva objavljenom nakon razgovora, navedeno je da su lideri G7 ponovo apelovali na provođenje demokratskog procesa u Ukrajini, ocijenivši da je neophodno da se u toj zemlji održe predsjednički izbori 25. maja, kako bi Ukrajinci slobodno i transparentno odlučili o svojoj budućnosti.

Angela Merkel je u petak uzjavila da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu rekla da Ukrajina jeste učinila niz gestova ka ispunjenju Ženevskog sporazuma, ali da Rusija nije na odgovarajući način priznala taj sporazum, što utiče na separatiste u Ukrajini.

“Rusija može ili bi mogla, duboko sam uvjerena, da vrati separatiste na mirni put ustavnih rasprava i priprema izbora, ali nažalost takvih signala do danas nema”, istakla je Merkel.

Barak Obama koji se nalazi u Seulu u petak je i najavio da će razgovarati sa evropskim liderima o mogućem uvođenju novih sankcija Rusiji.

On je rekao i da bi uvođenje širih sankcija ruskoj ekonomiji i energetici bilo moguće ako ruska vojska pokrene akciju na teritoriji istočne Ukrajine.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 26.4.2014. u 07:57