G7 spreman pojačati sankcije Rusiji zbog Ukrajine

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 09:05

Izdvajamo

  • Najrazvijenije zemlje svijeta zaprijetile su u srijedu da će uvesti oštre sankcije Rusiji ako ne pomogne u obnovi stabilnosti u istočnoj Ukrajini gdje proruski militanti nastavljaju neometano djelovati.

Povezani članci

G7 spreman pojačati sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Foto: REUTERS

Najrazvijenije zemlje svijeta zaprijetile su u srijedu da će uvesti oštre sankcije Rusiji ako ne pomogne u obnovi stabilnosti u istočnoj Ukrajini gdje proruski militanti nastavljaju neometano djelovati

BRUXELLES  Najrazvijenije zemlje svijeta zaprijetile su u srijedu da će uvesti oštre sankcije Rusiji ako ne pomogne u obnovi stabilnosti u istočnoj Ukrajini gdje proruski militanti nastavljaju neometano djelovati.

Mada je Ukrajina bila u stanju organizirati uglavnom mirne predsjedničke izbore prošlog mjeseca stanje na istoku u blizini granice s Rusijom i dalje je nemirno, s naoružanim skupinama koje napadaju ukrajinske vladine snage i okupiraju državne zgrade.

“Spremmni smo pojačati usmjeren sankcije i razmotriti važne dodatne restriktivne mjere kako bi nametnuli nove kazne Rusiji ako bi to događaji zahtijevali”, rekao je G7 u priopćenju nakon večerašnjih razgovora u Bruxellesu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako će Zapad stalno provjeravati kako bi potvrdio da Rusija čini ono što može da bi stabilizirala stanje koje je eksplodiralo nakon što je Rusija otela Krim od Ukrajine i anketirala ga.

“Ne možemo dozvoliti daljnju destabilizaciji u Ukrajini”, rekla je Merkel novinarima.

“Ako ne budenmo imali napredak u pitanjima koja moramo tamo riješiti postoji mogućnost sankcija, čak su na stolu oštre sankcije treće faze”, rekla je govoreći o ograničenjima u trgovini, financijama i energetici.

Do sada su Sjedinjene Države i Europska unija nametnule relativno slabe zabrane putovanja i zamrzavanja imovine desetcima ruskih dužnosnika reagirajući na zauzimanje Krima.

Druge mjere zaprijećene su ukoliko budu ugroženi predsjednički izbori 25. svibnja. Oni su protekli glatko i novi predsjednik Petro Porošenko prisegnut će u subotu.

Neki su to vidjeli kao nagovještaj da je Rusija postala kooperativnija, što je smanjilo opasnost od novih sankcija. Priopćenje od srijede, međutim, nagoviješta da Zapad još ne smatra da ruski predjednik Vladimir Putin čini dovoljno da bi smirio stanje.

Mada je Putin isključen iz G7, a ovo je prvi sastanak bez Rusije otkako se 1997. priključila skupini, on će se susresti s Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i britanskim premijerom Davidom Cameronom na obljetnici dana D iskrcavanja saveznika u Normandiji u Francuskoj krajem tjedna.

Upitan o ovim bilateralnim sastancima i da li zabrinjavaju predsjednika Baracka Obamu koji je izbjegao bilo kakav kontakt s Putinom, američki dužnosik je rekao kako nije važno s kim se Putin sastaje nego “što ljudi kažu na tim sastancima”.

HINA

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 09:05