Gambija optužila SAD i Britaniju za pokušaje orkestriranja državnog udara: “Nećemo nikada predati svoja prirodna bogatstva ovim starim vampirima i modernim skakavcima”

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 09:43

Gambija optužila SAD i Britaniju za pokušaje orkestriranja državnog udara: “Nećemo nikada predati svoja prirodna bogatstva ovim starim vampirima i modernim skakavcima”

Nakon što je njihov predsjednik, Yahya Jammeh, šokirao svijet objavivši kako Gambija izlazi iz britanskog Comonwealtha za vrijeme svog govora pred UN Generalnom Skupštinom, gambijski dužnosnici idu i korak dalje. Njihov ministar predsjedničkih poslova, Momodou Sabally, održao je govor na nacionalnoj televiziji te javno prozvao SAD i Britaniju za pokušaje orkestriranja državnog udara u njihovoj zemlji, te podupiranja opozicije s ciljem destabilizacije Gambije.

“Ove dvije zapadne sile nastavljaju sa svojim neumornim nastojanjima destabiliziranja naše zemlje. Očajnički se koriste svim raspoloživim sredstvima – od sponzoriranja pokušaja državnih udara do financiranja opozicije i pokretanja žestoke propagandne kampanje”, istaknuo je Sabally.

Gambijski ministar, Momodou Sabally

Sabally je direktno optužio SAD i Britaniju za državni udar 1995. te u govoru istaknuo: “Naša zemlja nikada neće prepustiti svoja prirodna bogatstva ovim starim vampirima i modernim skakavcima”.

Nadalje, ističe kako je nedavno SAD od Gambije tražio potpisivanje “pomorskog sigurnosnog ugovora” u kojem se od Gabmbije tražila “potpuna predaja kontrole i eksploatacija teritorijalnih voda”. Gambija je prijedlog odbila.

“Naš ‘zločin’ je odbacivanje tzv. američko-gambijskog pomorskog sigurnosnog ugovora. Priroda ovog dokumenta nalagala je potpunu kontrolu i eksploataciju gambijskih teritorijalnih voda, ukrcavanje na svaki brod koji odlazi ili dolazi u Gambiju, itd. Naša nacionalna skupština, koja predstavlja gambijski narod od Kartonga do Koine, otkrila je mračne motive ovog prijedloga te ga je odbila ratificirati. Vlada je, nakon pomne analize dokumenta, uvidjela koju je katastrofalnu pogrešku napravila uopće prihavaćajući slanje istog na ratifikaciju”, istaknuo je.

Ovaj žestoki stav Gambije komentirao je, i pozdravio, analitičar Bill Jones, iz organizacije Executive Intelligence Review. “Kada govorite istinu o velikim silama, možete steći brojne neprijatelje. Mislim da je to Gambija i učinila kada je izašla iz Commonwealtha. Mislim da Britanija i SAD već pripremaju planove protiv Gambije. Ovakve izjave jednostavno ne prolaze bez posljedica”, rekao je Jones.

Gambija
S kopnene strane Gambija je u potpunosti okružena sa Senegalom. Glavni grad je Banjul, no najveći gradovi su Serekunda i Brikama. Zemlja ima oko 1,7 milijuna stanovnika. Zbog plodne zemlje razvijena je poljoprivreda. Ekonomijom također dominira ribarstvo, ali i turizam. Oko trećina stanovnika Gambije još uvijek živi ispod međunarodne razine siromaštva (ispod 1,25 USD po danu), no ekonomija zadnjih 6 godina raste godišnje između 5 i 6% BDP-a.

Na političkom planu, nakon državnog udara 1994. došlo je do narušavanja odnosa sa Zapadnim silama, naročito sa SAD-om, koji su godinu kasnije orkestrirali, prema riječima gambijskih dužnosnika, neuspjeli kontra-udar. Od 1995. predsjednik Jammeh uspostavio je diplomatske i prijateljske odnose s nekoliko zemalja, uključujući Libiju pod vodstvom Gaddafija i Kubu.
Gambija je najmanja kopnena afrička država, u potpunosti okružena Senegalom

Stranački i predsjednički izbori u Gambiji se održavaju redovno. Jammeh je na zadnjim izborima 2011. ponovno odnio pobjedu osvojivši 71.54% glasova. Na drugom mjestu završio je odvjetnik za ljudska prava, Ousainou Darboe, osvojivši 24% glasova. Darboe ne priznaje rezultate. Pojedine strane organizacije tvrde kako su izbori bili “usmjereni” prema pobjedi Jammeha.
Oko 90% stanovnika su Muslimani, no Gambija je sekularna država koja Ustavom garantira religijske slobode svim skupinama. Državna religija nije propisana Ustavom. 8% stanovnika su Kršćani, dok 2% predstavljaju tradicionalna vjerovanja.

advance

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 09:43