Gaza: Dok civili i dalje ginu, nema naznaka za okončanje sukoba

tačno.net
Autor 25.7.2014. u 09:08

Gaza: Dok civili i dalje ginu, nema naznaka za okončanje sukoba

Na početku osamnaestog dana izraelske ofanzive na Gazu, u petak ujutro dvije djevojke su ubijene u Der el Balahu, objavio je portparol palestinskih hitnih službi Ašraf al Kudra.

Još dvoje ljudi koji su ranjeni nešto ranije u gađanju grada Kan Junis podlegli su povredama, čime je broj stanovnika Gaze ubijenih u izraelskim napadima prešao 800.

U četvrtak je 15 Palestinaca ubijeno a 200 ranjeno kada su izraelske rakete pogodile UN sklonište u Gazi, smješteno u školi, gdje su stotine civila našle utočište.

U međuvremenu izraelski vojnici ubili su troje palestinskih demonstranata i ranile oko 100 u sukobima sa nekoliko hiljada demonstranata u okupiranoj Zapadnoj obali.

Iako traju intenzivni diplomatski napori za okončanje krvoprolića u najintenzivnijem sukobu Izraela i Palestine posljednjih godina, nema naznaka da će se sukobi okončati.

Povjerenica UN-a za humanitarna pitanja Valeri Amos upozorila je u četvrtak da je u Gazi “užasna situacija”, pozvala je na okončanje nasilja i kao glavni prioritet naznačila zaštitu civila.

Kada je riječ o ostalim aktivnostima u do sada bezuspješnim diplomtskim naprima da se dvije strane privole na primirje, novi britanski šef diplomatije,Filip Hamond, boravio je u Jerusalimu, gdje se susreo sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

“Britanska vlada je veoma jasna kada kaže da Izrael ima pravo da se brani, baš kao što bismo se mi branili da nas neko napada raketama. Ali to pravo se mora primjenjivati sa odgovarajućom suzdržanšću u cilju da se minimalizuje broj žrtava”, rekao je Hamond.

Netanjahu je pak još jednom optužio Hamas da koriste civile kao ljudski štit.

“To korištenje ljudskog štita u Gazi od strane Hamasa je izuzetno cinično, goteskno i nehumano. Ali ono što je jednako grosteskno je da je Izrael osuđen od strane UN Vijeća za ljudska prava. To je parodija pravde, lakrdija poštenja i zdravog razuma. I mislim da nas to neće sprijčiti da nastavimo sa odbranom našeg naroda, zaštitom od raketnih napada i uništenja mreže teorističkih tunela kojima, kako smo vidjeli, žele prodrijeti na našu teritoriju. Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti sa ciljem da štitimo naš narod“, poručio je još jednom Benjamin Netanjahu.

Komitet UN-a za ljudska prava ustanovio je komisiju koja će istraživati povrede ljudskih prava, te ratne zločine izraelskih snaga u Pojasu Gaze.

Dio je to Rezolucije koja je usvojena na zasjedanju u srijedu, a prihvaćena je zahvaljujući većini koju čine arapske i zemlje u razvoju. Sedamnaest evropskih država nije prisustvovalo glasanju, a jedino su SAD glasale protiv.

Na terenu, dužnosnik izraelskih oružanih snaga za televiziju Kanal 2 je izjavio da kopnenim snagama treba još najmanje dvije sedmice da završe posao.

Preko 50 bivših izraelskih vojnika odbilo je da se priključi rezervnim snagama, izražavajući žaljenje što su bili dio vojske koja igra centralnu ulogu u ugnjetavanju Palestinaca, objavio je u srijedu Washington Post.

“Odbijamo našu dužnost i podržavamo sve koji se odbiju javiti u rezervne snage”, napisali su bivši vojnici u peticiji postavljenoj on-line koju je prvi prenio američki dnevnik.

Vojnici nisu jedini predstavnici izraelske javnosti koji kritikuju način na koji se ponaša Netanjahuova vlada. Američka je štampa objavila intervju sa novinarom i piscem Gideonom Levijem koji je Benjaminu Netanahuu poručio da „ukoliko hoće da zaustavi reketiranje iz Gaze, mora da prihvati samo mir“.

Kako je rekao, „Bliskoistočni mir nikada neće doći dok izraelska Vlada ne prestane odbacivati osnovno pravo Palestinaca.“

„Naravno da Izrael želi mir, ali Izrael ne želi samo mir“, kaže Levi i dodaje:

”Ovdje se radi o pravdi. Ako se osvrnete nazad i zapitate na kojoj tački u kojem momentu je Izrael bio spreman da odustane od okupacije, dajte mi jedan primjer na kojem je postojala iskrena spremnost da se okonča okupacija. Nikada toga nije bilo. Ovdje se radi o tome da se dobija na vremenu, zadržava status quo, a to znači okupirana Zapadna Obala, Gaza pod opsadom, miran život za Izrael,” naveo je ugledni izraelski intelektulac dodajući da je i nastavkom izgradnje naselja na Zapadnoj Obali, i Palestincima i svijetu Izrael jasno stavio do znanja da neće odustati od tog dijela zemlje”, rekao je novinar Gideon Levi.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 25.7.2014. u 09:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija