Gaza: Veliki gubici zbog zatvorenog tunela

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 08:13

Gaza: Veliki gubici zbog zatvorenog tunela

Zatvaranje tunela koji su korišteni za krijumčarenje robe u Pojas Gaze prouzrokovalo je da ovaj dio palestinske teritorije mjesečno gubi blizu 230 miliona dolara, saopćio je jedan zvaničnik Hamasa.

“Zatvaranje tunela izazavalo je gubitke u oblasti industrije, trgovine, poljopriprvrede, transporta i izgradnje”, rekao je Hatam Oveida, zamjenik ministra ekonomije u Pojasu Gaze, kojim vlada Hamas.

Osnovna roba se godinama krijumčari iz Egipta u Pojas Gaze kroz tunele prokopane ispod granice.

Kroz te tunele se zaobilazi izraelska blokada.

Egipatska armija je nedavno uništila mnoge od tih tunela, nakon što je vojnim pučem s vlasti zbačen egipatski predsjednik Muhamed Mursi, pripadnik Muslimanske braće, organizacije koja je saveznik Hamasa.

Nezaposlenost 43 posto

Oveida je rekao da je priobalna palestinska teritorija zavisila od tunela, kroz koji se snabdijevala sa najmanje 40 posto građevinskog materijala i sirovina.

Nezaposlenost u Pojasu Gaze dostigla je 43 procenata i zvanični granični prijelaz je zatvoren, a tuneli su uništeni, kazao je Oveida.

On je dodao da je nacionalni dohodak opao nakon zatvaranja tunela i pojačanja opsade u drugoj polovini ove godine.

Izrael je 2006. godine prvi put uveo blokadu Pojasa Gaze, nakon što su pobunjenici oteli izraleskog vojnika Gilada Shalita.

Blokada je pojačana 2007. godine, nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze od Fataha.

aljazeera

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 08:13