Gazprom prijeti da će prekinuti dotok gasa Moldaviji za 48 sati

tačno.net
Autor 23.11.2021. u 09:29

Gazprom prijeti da će prekinuti dotok gasa Moldaviji za 48 sati

foto: Gazprom

Ruski Gazprom upozorio je Moldaviju 22. novembra da će prekinuti gas toj zemlji u roku od 48 sati ako ne plati desetine miliona dolara za nedavne isporuke.

Kišinjev je prošlog meseca proglasio vanredno stanje i počeo da kupuje gas iz drugih zemalja osim Rusije nakon što im je krajem septembra istekao ugovor sa Gazpromom, najvećim snabdjevačem prirodnog gasa za Evropu, a dvije strane nisu uspjele da se dogovore oko detalja i cijene novog dugoročnog ugovora.

Ali, 28. oktobra, Vlada Moldavije i ruska državna kompanija Gazprom objavili su novu formulu cijene za petogodišnji sporazum o održavanju protoka gasa.

“Rok za tekuće uplate je 22. novembar”, rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprjanov ruskoj televiziji NTV, dodajući da je kompanija “obavijestila moldavsku stranu da će za 48 sati biti obustavljene isporuke gasa Moldaviji u skladu sa ugovorom”.

Direktor Moldovagaza Vadim Čeban potvrdio je da je državna energetska kompanija Moldavije primila takvo obavještenje od Gazproma, rekavši da suma iznosi 1,3 milijarde moldavskih leja (73,5 miliona dolara).

“Aktivno radimo s vladom na rješavanju problema do roka navedenog u obavještenju”, rekao je Čeban za Reuters.

Neki posmatrači kažu da Moskva koristi energiju protiv osiromašene zemlje koja se nalazi između članice EU Rumunije i Ukrajine zbog izbora prozapadne predsjednice Maie Sandu prošle godine na izborima na kojima je izgubio bivši predsjednik Moldavije Igor Dodon, kojeg podržava Rusija. Rusija je odbacila optužbe.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.11.2021. u 09:29