Generalna skupština UN osudila Izrael za nasilje u Gazi

tačno.net
Autor 14.6.2018. u 09:10

Generalna skupština UN osudila Izrael za nasilje u Gazi

Generalna skupština UN usvojila je kasno sinoć rezoluciju u kojoj se Izrael osuđuje za nasilje u Gazi i “prekomernu upotrebu sile” te zemlje, nakon što je odbijen zahtev SAD da se dokumentu doda osuda napada Hamasa na izraelsku teritoriju.

Rezolucija koje su predložile Alžir, Turska i Palestinci, usvojena je sa 120 glasova “za”, osam protiv i 45 uzdržanih.

Od početka masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela 30. marta poginulo je više od 120 Palestinaca i više od 3.800 ih je ranjeno izraelskom vatrom.

Velika većina mrtvih i ranjenih nije bila naoružana, tvrde zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Upotreba potencijalno ubojite sile protiv demonstranata je izazvala međunarodne kritike.

Izrael međutim optužuje Hamas da pokušaje napada prikriva protestima.

Izraelski ambsador u UN Dani Danon rekao je na vanrednom sastanku Generalne skupštine sazvanom na zahtev Palestinaca da Hamas izvodi nasilni napad na Izrael i ima za cilj da osvoji glavne gradove Haifu, Tel Aviv i Jerusalim, a da Izrael želi da osigura da se to ne desi.

Za Palestince rezolucija je garancija da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš u roku od 60 dana predložiti načine i sredstva da se osigura zaštita i dobrobit palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom, uključujući mehanizam medjunarodne zaštite.

Palestinci su najpre tražili da gotovo identičnu rezoluciju usvoji Savet bezbednosti UN nakon pogibije Palestinaca tokom masovnih protesta na granici Gaze protiv izraelske i egipatske blokade te teritorije.

SAD su medjutim stavile veto na tu rezoluciju 1. juna, a ambasadorka Hejli ju je označila “grubo jednostranom”.

Zato su arapske i islamske zemlje odlučile da traže glasanje u Generalnoj skupštini gde nema veta.

Na isti način su postupile u decembru kada su SAD stavile veto na rezoluciju u kojoj se poziva da američki predsednik Donald Tramp povuče priznanje Jeruslima kao glavno grada Izraela.

Rezolucija je u GS UN uvojena sa 128 prema devet glasova, uprkos Trampovim pretnjama da će uskratiti pomoć svakoj zemlji koj glasa protiv SAD.

Medjutim rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće za razliku od onih koje usvoji Savet bezbednosti. Ipak one jesu odraz medjunarodnog mišljenja i političke volje, rekao je portparol GS Brenden Varma.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.6.2018. u 09:10