Generalni štrajk u cijeloj Belgiji

tačno.net
Autor 15.12.2014. u 11:02

Generalni štrajk u cijeloj Belgiji

Generalni štrajk zbog vladinih mjera štednje danas će paralisati cijelu Belgiju, odakle nijedan avion neće poletjeti ni sletjeti, a biće zatvorene i bolnice, osim za hitne slučajeve.

Današnji 24-satni štrajk organizovan je poslije nekoliko manjih, regionalnih štrajkova posljednjih dana u Belgiji, gdje su građani nezadovoljni vladinim programom uštede 11 milijardi eura u narednih pet godina.

Zaposleni u belgijskoj kontroli leta, javnom preduzeću koje kontroliše zračni saobraćaj nad Belgijom, saopštili su da će podržati današnji štrajk.

Nijedan avion neće poletjeti ni sletjeti sa aerodroma u Briselu, Šarlroau, Liježu i Antverpenu tokom 24 sata.

Štrajk ne bi trebalo da utiče na druge avione koji nadlijeću Belgiju na visinama iznad 7.500 metara, jer tim letovima upravlja evropska kontrola leta “Eurocontrol”.

I druge vrste saobraćaja će biti paralisane, jer nijedan voz neće saobraćati na domaćim i međudržavnim linijama, kao ni javni gradski prijevoz.

Privredna aktivnost će stati pošto će štrajkači iz tri sindikata blokirati pristup javnim preduzećima, školama, industrijskim zonama i velikim samoposlugama.

Zaposleni traže od vlade da odustane od mjera planiranih za 2015. godinu, među kojima je i ona da plate više automatski ne prate rast životnih troškova.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 15.12.2014. u 11:02