Geopolitika Bliskog istoka & Jugoistočne Azije: Lekcije za Balkan

tačno.net
Autor/ica 19.6.2015. u 10:28

Geopolitika Bliskog istoka & Jugoistočne Azije: Lekcije za Balkan

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), u okviru ciklusa predavanja »EU i svijet«,  organizira predavanje Abdullaha Khurrama  istraživača za  Južnu Aziju i Bliski istok, PoliTact (SAD), Odbor za međunarodne odnose, Univerzitet u Chicagu na temu: Geopolitika Bliskog istoka & Jugoistočne Azije: Lekcije za Balkan, koje će se održati u utorak, 23.juna 2015, u 16.00 sati  u dvorani “Grad” hotela Lev (13. sprat), Vošnjakova 1, Ljubljana.

U 20.stoljeću su se Bliski istok i Balkan našli u epicentru svjetskog sektaškog i etničkoga konflikta. Od tada su regije prošle dugi put; ne samo da su doživjele nastanak novih nacionalnih država i identiteta, dočekali su i brojne nove gospodarske šanse. Usprkos tome, da historijska i geografska hipoteka utječe na brojne vidike trenutnih društveno-političkih procesa u tim regijama. Danas, kada su države u tim regijama na putu demokratizacije, suočavaju se sa ozbiljnim izazovima na području unutarnje i vanjske politike. Od izgradnje gospodarstava unutar svojih granica, do rješavanja ključnih regionalnih vanjskopolitičkih pitanja, do sudara između interesa velikih svjetskih sila – svi ključni problemi zahtijevaju ozbiljna društvena i politička nastojanja. Preko nacionalističkog diskursa do  politike dijaspore, preko geopolitičkih iskustava Bliskog istoka i Južne Azije, predavač će predstaviti ključne lekcije za balkanske države. Poseban naglasak će namijeniti politici SAD prema Balkanu i prema novim demokracijama te prilikama i izazovima, koje donosi uspon Kine.

Biografija: Abdullah Khurram je stručnjak za Južnu Aziju i Bliski istok pri PoliTact-u (SAD) i Strateški savjetnik pri Gulf State Analytics. Trenutno djeluje u okviru Odbora za međunarodne odnose Univerziteta u Chicagu. Prije toga je djelovao kao istraživač na Institutu za Bliski istok u Washington D. C., kamo je došao poslije istraživačkog rada na  Institutu za strateške studije u Islamabadu (Pakistan) i na Institutu za razvoj ekonomskih politika iz Cape Town-a (Južna Afrika). Između ostaloga je kao gostujući predavač sudjelovao sa Univerzitetom Columbia, Univerzitetom Duke, Akademijom Ministarstva vanjskih poslova Bangladeša i sa Univerzitetom Nacionalne obrane u Pakistanu.

Predavanje će biti na engleskom jeziku, poslije predavanje slijedi razgovor, kojeg će voditi mr. sci. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: http://www.ifimes.org/en/livestream  

tačno.net
Autor/ica 19.6.2015. u 10:28