Gina Haspel: Od mučionice do na vrh CIA

Frauke Steffens
Autor 15.3.2018. u 09:22

Gina Haspel: Od mučionice do na vrh CIA

 Foto: Reuters –  Nova šefica CIA: Gina Haspel

Gina Hospel treba da bude nova šefica CIA. Međutim ona ima tamnu prošlost koja bi sada mogla izazvati živu diskusiju oko mučenja.

Autor: Frauke Steffens, New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Amerikanci su ga htjeli izložiti samrtnom strahu: Abu Zubaydah bio je zavezan, onda su mu stavili maramu preko usta i nosa i preko toga su lijevali velike količine vode. Ovaj način mučenja zove se „Waterboarding“ i dovodi do toga da žrtva ne samo da misli da će se ugušiti nego to izaziva i određenje tjelesne reakcije. Mučenje može ostaviti trajne posledice, naprimjer na mozgu. Zubaydah je bio 2002. izložen ovoj torturi ništa manje nego 83 puta – u toku jednog jedinog mjeseca.

On je bio zatvoren u tajnom zatvoru CIA u Tajlandu jer su Amerikanci vjerovali da je povezan sa teroristima. Zubaydahovi mučitelji koji su i njegovu glavu više puta udarali od zid podzemnog zatvora bili su Amerikaci. Nije bilo advokata da pomogne osumnjičenom – on je bio „na ivici smrti“ izvještavao je „New York Times“. Zubaydah je konačno oslobođen jer je CIA zaključila da on za nju više nema vrijednosti.

Program mučenja CIA u inostranstvu je zvanično okončan, „Waterboarding“ je zabranjen – ali Zubaydahova istorija se sada ponovo pojavljuje u američkim medijima. Jer tadašnja šefica onoga tajnoga zatvora u kome je on mučen u utorak je unaprijeđena: Gina Haspel postaće direktorica CIA.

U ranijim izvještajima mučenje Zubaydaha se odvijalo direktno za vrijeme njenog mandata u tajnom zatvoru. Sada jedan visoko rangirani saradnik CIA tvrdi da je Haspel tamo došla kratko nakon toga. Međutim i u vrijeme kada je ona bila šefica bilo je i dalje mučenja sa „Waterboarding“.

Skrivena karijera

Haspel, do sada zamjenica direktora CIA Mike Pompeoa, bila je prema jednom izvještaju „New York Times“ u najvećem dijelu svoje karijere tajno aktivna. Imala je ključnu ulogu u programu CIA pod nazivom „izvanredno prenošenje“ u kome su zatvorenici prevoženi u druge zemlje gdje su ih onda mučili Amerikanci. Haspel je 2005. učestvovala u uništavanju video zapisa o mučenju u Tajlandu: njeno ime je pominjano u odgovarajućim saopštenjima. Tada je već radila u Vašingtonu.

61-godišnjakinja biće prva žena na čelu CIA. „Ona je jedna izvanredna osoba, koju sam ja veoma dobro upoznao“, rekao je predsjednik Trump u utorak o predloženoj direktorici. To da Haspel sada napreduje moglo bi otvoriti novu debatu o prošlosi mučenja u ovoj službi i također o sadašnjoj borbi protiv terorizma. Stručnjaci smatraju da će mnogi senatori saslušanje u postupku imenovanja koristiti za detaljno ispitivanje. Mnoge tačke su još uvijek otvorene.

Odbor za tajne službe Senata 2014. je usvojio jedan izvještaj o istragama u kome se ne imenuju glavni odgovorni za program mučenja. Uloga Haspelove je zato samo djelomično poznata. Senatori su tada također utvrdili da je koncept „pooštrenih metoda saslušanja“ sam po sebi pogrešan i da je CIA pretjerala u  predstavljanju koristi od toga.

McCain traži istragu

Još nije jasno da li će u senatu biti pokušaja da se spriječi imenovanja Haspelove. Dianne Feinstein, demokratska senatorka i u trenutku istrage predsjednica odbora za tajne službe naglašava da je do sada dobro sarađivala sa Haspelovom: „Bila je dobra zamjenica direktora i imala je povjerenje svoje kuće, što je dobro“, rekla je Feinstein. Međutim ova demokratska senatorka spriječila je 2013. imenovanje Haspelove za šeficu tajnog odjelenja CIA – zbog njene uloge u programu mučenja.

Republikanac iz Arizone John McCain, koji je kao ratni zarobljenik u Vijetnamu bio pet i pol godina stalno mučen bio je kritičniji nego njegova kolegica. „Mučenje zatvorenika u američkim zatvorima proteklih decenija je jedna od najtamnijih dijelova u američkoj istoriji“, pisao je on na Twitteru. „Senat mora uraditi svoj posao i temeljito ispitati ulogu Gine Haspelove u ovom strašnom programu.“

Metode saslušavanje, kojima pripadaju zatvaranje zatvorenika u uske ćelije i prekidanje spavanja su u međuvremenu zvanično prošlost. Međutim mnogi zvaničnici CIA i osam godina nakon kraja programa mučenja i dalje brane svoje kolege koje su u tome učestvovali.

Da je Haspelova mogla biti broj dva u CIA je već bio signal da Trumpova vlada ne vidi nikakav problem u ovoj prošlosti. Naprotiv: sam predsjednik je nekoliko puta nagovjestio da smatra određene metode mučenja u određenim situacijama za opravdane. “One su funkcionalne“, rekao je on. Ipak Trump nije ponovo uveo „Waterboarding“. To je izrazito objasnio time da vjeruje svojim ministrima. Posebno ministar odbrane James Mattis bio je protiv toga.

Mnogi se boje da Trump sa personalijama Gine Haspel hoće uraditi više nego što znači predstojeći izbor za naslijednika Mika Pompeoa. Ukoliko predložena direktorica ne da jasan stav protiv mučenja to bi bio signal na tajne službe i cijelu zemlju da je Trump ravnodušan prema brutalnostima, komentirala je redakcija „New York Times“. „Tada ćemo opet imati razloga za zabrinutost“, pišu novinari. Slično reaguju i drugi liberalni mediji.

Unaprijeđenje Haspelove slijedi dosadašnju liniju CIA. Konačno Haspelova nije ovdje bila samo broj dva. Dosadašnji šef Mike Pompeo često je ostavljao prostor da tvrdi da „Waterboarding“ nije uopšte mučenje. Oni koji ove i druge metode upotrebljavaju u borbi protiv terora su „patrioti“, rekao je Pompeo. Jedna od ovih „patriotkinja“ će ga sada vjerovatno naslijediti.

faz.net

Frauke Steffens
Autor 15.3.2018. u 09:22