Glasači okupirali biračka mjesta u Kataloniji, očekuje se veliki odziv na referendum

tačno.net
Autor 1.10.2017. u 09:53

Glasači okupirali biračka mjesta u Kataloniji, očekuje se veliki odziv na referendum

foto: SIOL

Ispred biračkih mjesta u Kataloniji se formiraju veće grupe ljudi uoči početka referenduma za nezavisnost, koji je zabranila vlada Španije.

Regionalni zvaničnici su potvrdili da su glasačke kutije spremne te da se očekuje veliki odziv. S druge strane, vlasti u Madridu su odlučne spriječiti glasanje, a desetine vozila nacionalne policije su napustile bazu smještenu u luci u Barceloni.

Tokom noći su brojni separatisti okupirali škole, koje će se koristiti kao biračka mjesta. Ipak, policija tvrdi da će ih izbaciti.

Organizatori referenduma su pozvali glasače da brane biračka mjesta, a glasanje bi trebalo početi u 9:00 sati. Također, glasači su pozvani na miran otpor svakoj akciji policije.

U nekim dijelovima Katalonije su farmeri ulice blokirali traktorima, a sa škola su skinuta vrata kako bi policiji bilo teže da zatvori zgrade.

“Ustala sam rano jer me moja zemlja treba. Ne znam šta će se dogoditi, ali moram biti ovdje”, izjavile ja šezdesetpetogodišnja Eulalia Espinal I Tarro, koja je došla ispred jedne škole u Barceloni.

Regionalni potpredsjednik Oriol Junqueras je za katalonsku televizuj TV3 izjavio da je danas važan dan za demokraciju.

U međuvremenu su hiljade demonstranata tražile da Španija ostane ujedinjena, mahali su zastavama i uzvikivali “Katalonija je Španija”.

tačno.net
Autor 1.10.2017. u 09:53