Godišnjica Marša na Washington i govora Martina Luthera Kinga Jr.

tačno.net
Autor 25.8.2013. u 11:56

Godišnjica Marša na Washington i govora Martina Luthera Kinga Jr.

DESECI tisuća Amerikanaca marširali su u subotu u Washingtonu prisjećajući se povijesnog Marša na Washington prije 50 godina.

1963. godine održan je prosvjed za “poslove i slobodu” koji se do danas smatra jednim od najvećih ikada u SAD-u. Cilj je bio borba za prava svih ljudi u toj zemlji. Vođa pokreta za građanska prava Martin Luther King Jr. tada je održao legendarni govor “I have a dream…” (Sanjam…).

Nakon pedeset godina američki glavni tužitelj Eric Holder obratio se okupljenima ispred Lincolnovog memorijala u Washingtonu, s istog mjesta s kojega je govorio King.

Marš koji je održan u subotu privukao je različite društvene slojeve, a naglasak je stavljen na skretanje pažnje javnosti na prava pojedinih skupina, kako bi dali doprinos kolektivnoj borbi protiv diskriminacije.

“Okupljeni, nakon 50 godina, njihov marš – naš marš – se nastavlja. I naš fokus se proširio i uključuje prava žena, Latinoamerikanaca, Azijata u Americi, homoseksualaca, invalidnih osoba i bezbrojnih drugih skupina širom zemlje koji se još bore za jednakost, za jednake mogućnosti i fer tretman“, zaključio je Holder.

Program obilježavanja nastavlja se do 28. kolovoza kada je prije 50 godina održan Marš na Washington.

izvor: index.hr

tačno.net
Autor 25.8.2013. u 11:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija