Google će dati 25 miliona dolara za EU-ov fond protiv lažnih vijesti

tačno.net
Autor 6.4.2021. u 10:55

Google će dati 25 miliona dolara za EU-ov fond protiv lažnih vijesti

Foto: Shutterstock

Google će uplatiti 25 miliona američkih dolara u novoosnovani Evropski fond za medije i informacije za borbu protiv lažnih vijesti.

Google je to objavio u srijedu u kontekstu kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno za razotkrivanje dezinformacija na internetu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pandemija COVID-19 i američki izbori prošle godine izazvali su veliko povećanje dezinformacija, a neki kritiziraju društvene medije što nisu proaktivniji u suzbijanju tog problema. Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroge restrikcije.

Važnost pristupa tačnim informacijama

Evropski fond za medije i informacije, koji su prošle sedmice pokrenuli Fondacija Calouste Gulbenkian i Evropski univerzitetski institut, ima za cilj okupiti naučnike, stručnjake za provjeru informacija, neprofitne organizacije i druga tijela koja djeluju u javnom interesu kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vijesti.

“Proživljavajući neizvjesnost i izazove protekle godine, pokazalo se važnijim nego ikad da ljudi imaju pristup tačnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije”, istakao je predstavnik Googlea Matt Brittin u objavi na blogu.

Fond će djelovati pet godina. Evropski opservatorij za digitalne medije, projekt Evropske komisije osnovan prošle godine koji uključuje stručnjake za provjeru informacija i univerzitetske istraživače, ocjenjivat će i selektirati projekte.

Al Jazeera

tačno.net
Autor 6.4.2021. u 10:55