Gorbačov: Svijet je na ‘opasnoj tački’

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 09:23

Gorbačov: Svijet je na ‘opasnoj tački’

Bivši sovjetski lider i laureat Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov (85) upozorio je da je svijet došao do “opasne tačke”, kako su tenzije između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nategnute do usijanja oko sirijskog konflikta.

Piše: Biljana JovićevićRadio Slobodna Evropa

Odnosi između Moskve i Vašingtona, koji su već na najnižem nivou u post-hladnoratovskom periodu zbog sukoba u Ukrajini, dodatno su pogoršani od kada su SAD, 3. oktobra, prekinule sa pokušajima da sa Rusijom dogovore novi prekid vatre u Siriji, formalno optužujući Moskvu za hakerske napade na američke političke mete tokom izbornog perioda.

Kremlj je, u međuvremenu, suspendovao seriju sporazuma o nuklernoj saradnji i pritom nagomilava svoje snage u Siriji i u blizini granice sa Evropom. Posljednji je razmještanje raketa sa nuklernim sposobnostima u zapadnoj ruskoj enklavi Kalinjingradu, uz granicu sa Poljskom i Litvanijom, na vratima NATO-a.

“Mislim da je svijet dosegao veoma opasnu tačku. Ne želim da dajem bilo kakve konkretne preporuke, ali želim da kažem da to treba da prestane. Moramo obnoviti dijalog. Prekidanje dijaloga bila je najveća greška”, rekao je Gorbačov za RIA Novosti.

Kao posljednji lider Sovjetskog Saveza, Gorbačov je najzaslužniji za popuštanje decenija dugih tenzija sa Zapadom, koje su na koncu dovele do okončanja hladnog rata.

Mihail Gorbačov je potpisao nekoliko ključnih sporazuma o nuklernom razoružavanju sa Vašingtonom čiji je cilj bio smirivanje neprijateljstva između dvije supersile.

Ovaj dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog reformiskih napora o svojoj zemlji, upozorava na globalne prioritete važne za sve.

“Neophodan je povratak glavnim prioritetima. To su nuklerno razoružavanje, borba protiv terorizama i prevencija prirodnih katastrofa. U usporedbi sa tim izazovima, sve ostalo je sporedno”, ističe Gorbačov.

Gorbačov je posebno 10. oktobra na Islandu, pozvao na kompletno uklanjanje nuklernog arsenala sa Planete.

“Najgora stvar koja se dogodila posljednjih godina je kolaps klime povjerenja u odnosima između velikih sila. Prozor za svijet bez nuklernog oružaja je zatvoren i zapečaćen pred našim očima. Dok god nuklerno oružje postoji, postoji opasnost da će ono jednog dana biti upotrebljeno kao rezulatat incidenta, ili tehničke greške, ili, pak, zle namjere nekog ludaka ili teroriste”, upozorava on.

Prema riječima bivšeg sovjetskog lidera, umjesto da redukuju razvoj nuklernog oružja, svjetske sile kreiraju nova i poboljšavaju ona koja već imaju, te uvode antirekatne sisteme na način koji nuklearnu proliferaciju i sukobe čine izvjesnijim.

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 09:23