Gotovo tisuću Francuza sudjeluje u džihadu u Siriji i Iraku

tačno.net
Autor 15.9.2014. u 09:21

Gotovo tisuću Francuza sudjeluje u džihadu u Siriji i Iraku

Foto: Reuters

Da bi spriječio takve odlaske nacrt francuskog zakona uvodi administrativnu zabranu napuštanja teritorija što bi se provodilo oduzimanjem putovnice i osobne iskaznice.

Nacrt zakona koji bi spriječio odlaske potencijalnih džihadista na Bliski istok naći će se u ponedjeljak pred parlamentarnim zastupnicima Francuske koja je objavila da 930 njezinih državljana sudjeluje u džihadu u Siriji i Iraku, prenose u nedjelju mediji.

Time bi se Francuska, čije vlasti strahuju da bi njezini državljani nakon povratka iz Sirije i Iraku mogli postati počinitelji atentata na europske ciljeve, pridružila nekim europskim zemljama, među kojima je Bosna i Hercegovina, koje uvode mjere za sprječavanje sudjelovanja svojih državljana u džihadu.

“930 francuskih državljana ili stranaca koji su ovdje prijavljeni upleteno je u džihad u Siriji i Iraku”, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve za tjednik Le Journal du Dimanche.

Prema ministrovim riječima od toga je broja “350 na licu mjesta, od čega je 60 žena”.

Da bi spriječio takve odlaske nacrt francuskog zakona uvodi administrativnu zabranu napuštanja teritorija što bi se provodilo oduzimanjem putovnice i osobne iskaznice.

Zabrana bi se izricala na šest mjeseci s mogušnoću produljenja “sve dok postoje ozbiljni razlozi” za takvu mjeru, stoji u tekstu.

Zastupnik ekologa Francois de Rugy strahuje da bi zakon mogao stvoriti kategoriju “navodnih terorista”. S druge strane desnica predlaže oštriji zakon kojim bi se borba u inozemstvu bez dopuštenja države proglasila kaznenim djelom i koji bi tim osobama “zabranio povratak” u Francusku.

Nacrt zakona predviđa i blokadu internetskih stranica koje veličaju terorizam kako je to učinjeno s mrežnim stranicama na kojima se razmjenjuje sadržaj pedofilske pornografije.

Francuska nije jedina zemlja suočena s izazovom tog tipa. Bosna i Hercegovina donijela je u lipnju izmjene kaznenog zakona prema kojima se za sudjelovanje u borbama u inozemstvu građanima BiH može izreći kazna i do deset godina zatvora.

Velika Britanija razmatra mjere za sprječavanje odlaska svojih državljana u džihad na Bliski istok, a Njemačka je u petak donijela mjere za borbu protiv Islamske države zabranivši na svome teritoriju svaku aktivnost potpore i propagande u korist te organizacije.

Francuski ministar je za tjednik Journal du Dimanche kazao da su iskustva povratnika iz džihada različita.

“Neki preuzimaju odgovornost za ono što su počinili i kažu da su spremni ponovno otići u borbu. Drugi, razoreni nasiljem i svim mogućim smaknućima kojima su nazočili ili u kojima su sudjelovali, objašnjavaju da više ne žele ići”, rekao je Cazeneuve.

Također je upozorio na razaranje psihe nasiljem.

U osoba “psihološki uništenima svakodnevnim ekstremnim nasiljem, odrubljivanjem glava ili drugim barbarstvima, padaju sve moralne brane”.

novilist.hr

tačno.net
Autor 15.9.2014. u 09:21