Govor protiv Trumpa u Harvardu: Obračun Merkelove

Roland Nelles
Autor 1.6.2019. u 12:16

Govor protiv Trumpa u Harvardu: Obračun Merkelove

Foto: CJ GUNTHER/EPA-EFE/REX

U govoru pred studentima američkog elitnog univerziteta Harvard, koji je često prekidan aplauzima, Angela Merkel provela je diplomatski špagu: Napadala je politiku predsjednika SAD – a pritom ga nije pomenula nijednom riječju.

Piše: Roland Nelles
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Za jedan trenutak izgledalo je da je i sama Angela Merkel savladana valom simpatija kojem je bila izložena. Stoji na otvorenoj bini i glada nekako nevjerujući.

Takvo nešto ne dešava se svaki dan: Prilikom njenog nastupa pred 20.000 novih apsolvenata, bivših studenata i profesora američkog elitnog univerziteta Harvard u Kembridžu njemačka kancelarka slavljena je kao pop zvijezda. Bila je stalno prekidana aplauzima, bilo je i klicanja.

Neuspjeh njene CDU na evropskim izborima, iritacija oko njene naslijednice na mjestu predsjednice partije Annegret Kramp – Karrenbauer – iznenada sve je to izgledalo veoma daleko.

Merkel je na tradicionalnom završnom slavlju godišta 2019. držala takozvani Commencement govor (govor svršenim studentima prim.prev.), počast koja je jednom njemačkom kancelaru dodjeljena poslednji puta 1990., tada je to bio Helmut Kohl.

Nastup Merkelove bio je u svakom pogledu izvanredan. To počinje već kod planiranja putovanja: ona leti samo u Boston, glavni grad Vašington ostavlja sa strane. Za termin sa predsjednikom Donaldom Trumpom nije se navodno u oba kalendara našao slobodan prostor.

Onda ovo mjesto: Harvard je već dugo vremena kovačnica američkih kadrova broj jedan. Međutim danas se ovdje više ne obrazuje samo elita SAD nego studenti dolaze iz mnogih zemalja. Rado se predstavljaju liberalnim, modernim, globalno angažiranim. Moto univerziteta glasi: “Veritas” – “Istina”.

Merkel je po prvi puta u Harvardu. Na ovaj nastup dobro se pripremila. Ona je govorila o njenom životu u DDR, o berlinskom zidu i njenom usponu u politiku. Međutim to je bila samo uvertira za stvarnu temu govora. Ona je ovdje, pred ovom dobronamjernom publikom očigledno htjela založiti se za jedan otvoreni, demokratski, uvezani svijet – a time protiv Donalda Trumpa i protiv nacionalnog egoizma.

Uprosred SAD, na Trumpovom vlastitom teritoriju, provela je izvanrednu diplomatsku špagu. Bez da je predsjednika i samo jednom imenovala obračunala se Merklova u svome govoru sa svim osnovnim tačkama njegove poltike a prije svega sa kaznenim carinama i njegovom “America First” politikom.

  • „Protekcionizam i trgovinski konflikti ugrožavaju slobodnu svjetsku trgovinu i time temelje našega dobrostanja“, rekla je Merklova. I još: „Više nego ikada moramo razmišljati i djelovati multilateralno umjesto unilateralno, globalno umjesto nacionalno, otvoreno prema svijetu umjesto izolacionistički. Ukratko: zajedno umjesto sami.“
  • I na Trumpov običaj da koristi  trikove i obmane išla je indirektno: „Ne smijemo laži nazivati istinama i istine lažima. “Na ovom mjestu dobila je najviše aplauza. Čuli su se povici „Bravo“ iz publike.
  • I na temu zaštite klime Merkelova je uradila potez protiv Trumpa. Poznato je da predsjednik SAD negira da uopšte ima klimatskih promjena. Merklova međutim kaže: „Klimatske promjene ugrožavaju prirodnu osnovu našega života. Promjene i iz njih narasle krize prouzrokovao je čovjek. Dakle moramo preduzeti sve što je u moći čovjeka da ovaj izazov čovječanstva savladamo.“
  • Čak i zid koji zahtjeva Trump na američkoj granici sa Meksikom pojavio se u govoru, lako izmjenjen upravo u diplomatskom Merkel stilu: „Zidovi će spriječiti promjenu svijeta prema boljem, požalila se ona. To studenti kao budući oblikovatelji svijeta ne smiju dozvoliti. „Opet su tu zidovi, zidovi u glavama: iz ignorancije i netrpeljivosti. Oni prolaze između članova jedne porodice kao i između društvenih grupa, boja kože, naroda i religija“, rekla je Merkelova. „Ja želim da mi ove zidove srušimo.“

Time je Merkelova završila svoj govor. Ponovo je bili glasno klicanje u publici. Predsjednica “Harvard Alumni Association”, Margaret Wang, koja je bila među onima koji su Merkelovu pozvali, zahvalila se njemačkoj kancelarki i onda rekla samo jednu riječ: “Wow.”

Malo kasnije Angela Merkel sjediće opet u avionu na putu nazad kući. U Njemačkoj je čeka politička svakodnevnica sa Annegret Kramp-Karrenbauer i sa Andrea Nahles.

U SAD svakodnevnica također ide dalje. A Trump radi svoje stvari: Kratko nakon što je Merkel završila svoj govor najavio je Trump nove kaznene carine protiv Meksika. Rekao je da planira od 10. juna pet procenata carina na sav uvoz iz te zemlje. Meksiko bi moralo odmah zaustaviti „priliv nelegalnih imigranata„ u SAD. U suprotnom carine će i dalje rasti.

spiegel.de

Roland Nelles
Autor 1.6.2019. u 12:16