Građani Krima počeli dobivati ruske putovnice, oslobođen zapovjednik ukrajinske

tačno.net
Autor 20.3.2014. u 08:56

Građani Krima počeli dobivati ruske putovnice, oslobođen zapovjednik ukrajinske

Zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk, kojeg su u srijedu zadržale proruske snage na Krimu, oslobođen je tijekom noći na četvrtak, objavio je u četvrtak ured ukrajinskog predsjednika a prenosi agencija Interfax.

Proruske snage na Krimu privremeno su zadržale Gajduka u srijedu ujutro kada su preuzele kontrolu nad glavnim stožerom ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Iz ureda tužitelja u tom gradu objasnili su da je po njihovim izvorima Gajduk prenosio ukrajinskim vojnim postrojbama naređenja iz Kijeva da koriste oružje protiv civila.

“Svi drugi civilni taoci koje su držali ruski vojnici i predstavnici novih samoproglašenih vlasti” na Krimu oslobođeni su tijekom noći, kaže se u priopćenju koje je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

U međuvremenu, ruska administracija počela je u četvrtak građanima Krima izdavati putovnice, javila je agencija RIA novosti.

“Započeli smo proces. Već je uručen jedan dio putovnica i taj posao će svakim danom biti sve intenzivniji”, rekao je šef ruske imigracijske službe, Konstantin Romodanovski.

Zasad nije poznato kako će živjeti i raditi stanovnici Krima koji ne žele primiti rusko državljanstvo.

Lavrov: Ovaj tjedan bit će formalno dovršeno pripojenje Krima

Pravni postupak potreban da bi Krim formalno postao dio Rusije bit će dovršen ovaj tjedan, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Poduzimaju se praktični koraci kako bi se proveo sporazum o ulasku Krima i Sevastopolja u sastav Rusije”, navodi Itar-Tass Lavrova. “Pravni postupak bit će dovršen ovaj tjedan”.

Ruska administracija počela je izdavati ruske putovnice na Krimu. “Proces je počeo. Već smo izdali dio putovnica danas (srijeda) a posao će se iz dana u dan dodatno intenzivirati”, rekao je šef ruske službe za migracije Konstantin Romodanovski.

Nacrt zakona koji je u srijedu donjem domu ruskog parlamenta uputio predsjednik Vladimir Putin predviđa da će ukrajinski stanovnici tog poluotoka, čim se Krim pripoji Rusiji, biti ruski građani.

Romodanovski nije pojasnio na koji će način živjeti i raditi na Krimu osobe koje ne žele prihvatiti rusko državljanstvo. “Imamo važnijih zadaća koje treba ispuniti”, rekao je.

Obama odustao od vojne intervencije u Ukrajini

Američki predsjednik Barack Obama isključio je u srijedu mogućnost američkog vojnog uključivanja u događanja u Ukrajini, zagovarajući diplomatsko rješenje u sukobu između Ukrajine i Rusije zbog Krima.

“Nećemo se dati uvući u vojni izlet u Ukrajini”, rekao je Obama u intervjuu jednoj američkoj televizijskoj postaji.

“Ne trebamo izazivati rat s Rusijom”, naglasio je američki predsjednik.

Obama, koji je u ponedjeljak uveo sankcije za 11 dužnosnika iz Rusije i Ukrajine, rekao je da će SAD poduprijeti diplomatske napore kako bi se izvršio pritisak na Rusiju.

“Postoji bolji put i ja mislim da čak i Ukrajinci uviđaju da ne bi bilo dobro da se Rusija vojno angažira, to ne bi bilo dobro ni za Ukrajinu”, poručio je.

Istodobno je najavio uvođenje dodatnih sankcija u sljedećih nekoliko dana.

Ako Rusija je popusti međunarodnom pritisku, “možete očekivati još više učinkovitih gospodarskih akcija u suradnji s našim europskim saveznicima, koje bi mogle u konačnici imati značajan učinak na rusko gospodarstvo”, rekao je američki predsjednik.

index.hr

tačno.net
Autor 20.3.2014. u 08:56