Građani Slovenije biraju predsednika države

tačno.net
Autor 23.10.2022. u 10:15

Građani Slovenije biraju predsednika države

Foto: EPA

U Sloveniji se u nedelju, 23. oktobra održavaju izbori za predsednika države.

Trka za predsedničku poziciju, u kojoj su tri glavna kandidata desničarski bivši ministar spoljnih poslova Anže Logar, nezavisna kandidatkinja centra Nataša Pirc Musar i socijaldemokrata Milan Brglez je neizvesna, javlja AP.

Na predsedničkim izborima učestvuje ukupno sedam kandidata, dok pravo glasa ima 1,7 miliona građana.

Iako je predsedavanje u Sloveniji uglavnom ceremonijalno, glasanje u nedelju se i dalje smatra testom za njenu liberalnu vladu usred velike krize koju je podstakao rat u Ukrajini, prenosi AP.

Dodaje se da je populistički opozicioni političar vodio u predizbornim anketama, ali i da izgleda da niko od kandidata neće osvojiti više od polovine glasačkih listića.

To znači da će dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova ići u drugi krug, koji se očekuje za tri nedelje.

Kada bude izabran, novi predsednik Slovenije naslediće na toj poziciji Boruta Pahora, koji je na čelu države bio dva puna petogodišnja mandata i koji po zakonu nije mogao da se kandiduje za treći mandat.

Dok je bio na vlasti, Pahor je pokušao da premosti podelu levičara i desničara, što ostaje osnov političkih tenzija u tradicionalno umerenoj i stabilnoj zemlji, članici Evropske unije, od dva miliona stanovnika.

Logar, koji je služio pod desničarskim premijerom Janezom Janšom, pokušao je da odbaci populistički imidž i predstavi se kao ujedinitelj.

Logarova pobeda zadala bi udarac aktuelnoj liberalnoj vlasti koja je Janšu zbacila sa vlasti pre šest meseci.

Ukoliko pobedu na izborima odnese Pirc Musar, ona bi bila prva žena predsednica Slovenije otkako je zemlja postala nezavisna od bivše Jugoslavije 1991. godine.

Brglez, koji je član Evropskog parlamenta, ušao je u trku kasno u kampanji nakon što se prvobitni favorit vlade povukao iz, kako je naveo, privatnih razloga.

RSE

tačno.net
Autor 23.10.2022. u 10:15