Građanski rat u Siriji: Merkelova hoće razgovore sa diktatorom Asadom

tačno.net
Autor/ica 25.9.2015. u 09:51

Građanski rat u Siriji: Merkelova hoće razgovore sa diktatorom Asadom

Foto: AP

Uredio: Ešref Zaimbegović

To bi bio zaokret u politici Zapada prema Siriji: kancelarka Merklova prvi puta otvara mogućnost direktnih razgovora sa diktatorom Asadom. Upravo to traži i Rusija – i prijeti sa vazdušnim napadima.

Za rješenje konflikta u Siriji smatra kancelarka Merkel da su sada neophodni i razgovori sa šefom sirijske države Bašarom al – Asadom. “Mora se razgovarati sa mnogim učesnicima, tamo pripada također i Asad”, rekla je Merklova na sastanku na vrhu EU u Briselu. posvećenom izbjegličkoj krizi. Međutim moraju se uključiti i drugi učesnici iz regiona kao Iran i Saudijska Arabija.

Okretanje prema Asadu bio bi zaokret u dosadašnjoj politici Zapada prema Siriji. Do sada su prije svega SAD odbijale suradnju sa diktatorom, Vašington je tražio njegovo zbacivanje. Nasuprot tomu Rusija podržava Asada.

Građanski rat u Siriji je glavni uzrok evropske izbjegličke krize. Kako nasilje terorističke milicije Islamske države tako i bombe Asadovog režima tjeraju milione ljudi u bijeg. Mnogi su već proteklih godina pobjegli u susjedne zemlje a sada se zbog neprestanog nasilja u njihovoj domovini i lošeg snabdijevanja u prepunim izbjegličkim logorima pokreću smjerom prema Evropi.

Uostalom: Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da dogovori sa SAD-om, Iranom i sirijskom armijom vojni postupak protiv Islamske države. Međutim, istovremeno Moskva pojačava zveckanje oružjem u regionu i stavlja Zapad pod pritisak.

Prema novinskoj agenciji Bloomberg Putin čak priprema vazdušne napade u Siriji. Predsjednik će napasti na svoju ruku ako SAD odbije njegovo nastojanje za zajedničke korake, kaže se u izvještaju agencije.

Proteklih dana i sedmica ponavljali su se izvještaji i informacije o pojačanom prebacivanju ruskog oružja i trupa prema Siriji. Očigledno je da Moskva, između ostalog, masivno pojačava svoju pomorsku bazu u Latakiji.

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 25.9.2015. u 09:51