Granatiranje istočnih dijelova Ukrajine tokom mirovnog samita u Minsku

tačno.net
Autor 13.2.2015. u 10:12

Granatiranje istočnih dijelova Ukrajine tokom mirovnog samita u Minsku

Nova granatiranja prijavljena su u istočnim ukrajinskim gradovima Donjecku i Luhansku, nedugo nakon što je postignut dogovor o miru u Minsku.

Nema potvrđenih izvještaja o gubicima. Oba grada se nalaze u blizini prve linije proruskih separatista i vladinih snaga. Primirje je dogovoreno jučer u bjeloruskom glavnom gradu Minsku, a treba stupiti na snagu u noći sa subote na nedjelju. Evropska unija upozorila je Rusiju da će joj uvesti novi niz sankcija ukoliko dogovor ne bude ispoštovan.

Strani novinari u Donjecku izvijestili su kako su čuli pucnjeve u petak ujutro, ali da nisu toliko intenzivni kao što je to bilo ranije. Luhansk je bombardovan sinoć.
Nakon dogovora koji je postignut između Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske ostale su sumnje. Lideri zemalja finalizirali su primirje u četvrtak ujutro nakon maratonskih pregovora u Minsku.

Dogovoreno je sljedeće:

Primirje počinje u 00:01 sati 15. februara. Teško naoružanje će biti povučeno u roku od dvije sedmice. Strane vojne trupe će se povući iz Ukrajine koja treba omogućiti normalan život u dijelovima gdje žive pobunjenici. Izvršit će se promjene ustava kako bi se omogućila decentralizacija pobunjeničkih regija do kraja 2015. godine. Zatvorenici će biti pušteni na slobodu, a dogovorena je i amnestija za borce.

Ovaj dogovor potpisali su i proruski pobunjenici. Mirovni ugovor trebao bi okončati višemjesečni sukob u kojem je poginulo više od 5.400 osoba.

klix.ba

tačno.net
Autor 13.2.2015. u 10:12