Grci pronašli skrivenu milijardu

Autor 5.10.2011. u 09:54

Grci pronašli skrivenu milijardu

Najnovije agencijske vijesti iz Grčke gotovo su nevjerojatne : Nakon što već tjednima slušamo uvijek iste vijesti da Grčkoj već sredinom listopada prijeti stečaj i nakon što je šef eurozone Jean-Claude Juncker u Luksemburgu u utorak (4.10.) izjavio kako vlada u Ateni na nove kredite mora čekati do studenog, na opće iznenađenje iz Grčke se nije čuo krik i poziv upomoć.

Otkrivena milijarda i pol dovoljna za isplatu plaća do studenog

O stečaju Grčke kao da sada nema niti govora, pa se svi pitaju, kako i zašto odjednom. Kako jedna zemlja koja je gotovo bankrotirala sada ima novaca ? Nitko to zapravo točne ne zna, a ostaje i otvoreno pitanje je li to dobro ili loše. Iz vladinih krugova u Ateni proširila se vijest da su se pojavile posljednje novčane rezerve od 1,5 milijarda eura. Novac navodno potječe iz fonda za stabilizaciju banaka koji je osnovan još 2008.godine.

 

Kako su otkrivene posljednje rezerve ?

Je su li na koncu Grci spomenute rezerve sami otkrili ili su im u tome pomogli suradnici takozvane Trojke, predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a koji provjeravaju sve što je poduzela Grčka u pogledu mjera štednje i konsolidacije svojeg proračuna, ni to nije poznato. Europska unija je najavila da će odgoditi isplatu daljnih kredita Grčkoj, jer djelatinici Trojke trebaju više vremena za preispitivanje grčkih napora štednje i reforme. Možda u svim tim ispitivanjima i provjeravanjima se otkrije još nekoliko skrivenih ili zaboravljenih milijarda eura.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Autor 5.10.2011. u 09:54