Grčka: Izabrani Samaras vratio predsjedniku mandat

Autor 8.5.2012. u 10:08

Grčka: Izabrani Samaras vratio predsjedniku mandat

Čelnik Nove demokracije (NA) Antonis Samaras koji je izabran da sastavi novu grčku vladu izjavio je kako ne može oformiti koalicijsku vladu te je vratio mandat predsjedniku Karolosu Papuliasu.

Samaris je kazao kako je učinio sve što je u njegovoj moći kako bi formirao koaliciju no kako ni jedna od stranaka nije htjela pristati pridružiti se. Tako se sada očekuje da će koalicija ljevice Syriza koja se protivi mjerama štednje u idućih tri dana formirati vladu, piše CNN. 

“Europske vođe, a pogotovo Angela Merkel moraju shvatiti da je politika štednje poražena”, kazao je vođa Syriza Alexis Tsipras. Iz europske komisije su poručili kako Grčkoj treba vremena da politički proces odradi do kraja. “Nadamo se da će se buduća grčka vlada poštovati preuzete angažmane”, izjavila je glasnogovornica EK Pia Ahrenkilde Hansen. 

Podsjetimo, na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, najviše glasova odnijela je konzervativna Nova demokracija (18.85 posto), a slijede SYRIZA (16,78 posto) i socijalistički PASOK (13,18 posto). 

Autor 8.5.2012. u 10:08