Grčka: Sukobi u migrantskom kampu, zapaljeni šatori

tačno.net
Autor 3.6.2016. u 09:56

Grčka: Sukobi u migrantskom kampu, zapaljeni šatori

Sukobi su izbili u četvrtak navečer u migrantskom kampu na otoku Samosu, nakon sličnih izgreda na Lesbosu, nešto sjevernije, u kojima je desetak osoba povrijeđeno, rekao je policijski izvor.

“U kampu vlada napetost, zapaljeni su šatori, na mjesto događaja su poslana policijska pojačanja”, rekao je taj izvor za AFP.

“Problem je počeo nakon tuče Afganistanaca i Pakistanaca koji borave u kampu”, dodao je.

“Migranti koji su se otrovali dimom prevezeni su u bolnicu”, rekao je na Samosu za AFP Dimitris Vouros iz grčke nevladine organizacije za pomoć malodobnim migrantima Metadrassi.

U tom prihvatilištu kapaciteta 850 mjesta živi hiljadu migranata i izbjeglica, navode vlasti.

“Iznenađeni smo, jer je stanje ondje redovito mirno i pod nadzorom”, rekao je Vouros. U noći na četvrtak izbili su sukobi u Moriji, najvećem migrantskom kampu na Lesbosu, pri čemu je povrijeđeno desetak migranata, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja. Policija je pak izvijestila o trima teško ozlijeđenim osobama.

“Nakon potpisivanja ugovora između EU-a i Turske uočili smo porast broja ovakvih sukoba, izbjeglice i migranti su očajni i zabrinuti”, rekao je glasnogovornik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) Boris Cheshirkov.

Taj ugovor otvara put za njihovo vraćanje u Tursku, pa tako i sirijskih izbjeglica, ali otkako je stupio na snagu, vraćeno je samo 411 osoba, uglavnom Pakistanaca, od kojih nijedan nije službeno zatražio azil.

Takvo stanje je potaknulo napetost zadnjih sedmica, kako među izbjeglicama, tako i među stanovnicima otoka s obzirom na početak turističke sezone.

N1

tačno.net
Autor 3.6.2016. u 09:56