Grčki ministar finansija podnio ostavku

tačno.net
Autor 6.7.2015. u 08:13

Grčki ministar finansija podnio ostavku

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis podnio je ostavku nakon historijskog referenduma u kojem su Grci rekli ‘ne’ mjerama štednje stranih kreditora.

Potez Varoufakisa izazvat će daljnju zabrinutost o ulozi drugih evropskih lidera u unutrašnjoj politici Grčke, piše Guardian.

Varoufakis je kazao da je upoznat sa činjenicom da neki evropski lideri ne žele njegovo prisustvo u nastavku pregovora sa Grčkom, te se stoga odlučio povući.

Smatra da će njegov odlazak biti koristan u postizanju sporazuma.

Grčki ministar finansija post o ostavci objavio je na svom blogu, te na Twitter nalogu.

“Referendum će ostati jedinstven trenutak u historiji kada se mala evropska nacija digla protiv dužničkog ropstva. Kao sve borbe za demokratska prava, i ovo historijsko odbijanje ultimatuma Eurogrupe za sobom povlači i veliku cijenu. Upravo zato je ključno da se ovaj veliki kapital koji je uložen u našu vladu putem prekrasnog ‘protiv’ ishoda referenduma odmah investira u ‘za’ pravo rješenje – u sporazum koji uključuje restrukturiranje duga, manje politike štednje i rezova, redistribuciju dobara kako bi i potrebiti dobili ono što im treba te u ključne reforme”, napisao je, između ostalog, Varoufakis.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.7.2015. u 08:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija