Grčki parlament glasa o Sporazumu iz Prespe

tačno.net
Autor 25.1.2019. u 09:48

Grčki parlament glasa o Sporazumu iz Prespe

Grčki parlament danas će glasati o Sporazumu iz Prespe kojim se rješava decenijski spor sa Skopljem oko imena Makedonije.

Parlament je raspravu o tom sporazumu počeo u srijedu a glasanje predviđeno u četvrtak uveče odloženo je za petak, kako bi se ostavilo još vremena za raspravu, saznaje se iz izvora bliskih parlamentu.

Sporazum predviđa da ime Makedonije bude promijenjeno u Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njeno učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

Makedonija je već ispunila svoj dio dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se mijenja ime zemlje.

Grčka policija privela je najmanje 133 osobe zbog nemira koji su se dogodili sinoć u blizini parlamenta u Atini tokom masovnih demonstracija protiv sporazuma sa Skopljem.

List Naftemporiki piše, pozivajući se na snage sigurnosti, da su ove osobe privedene u oblasti Trga Sintagma i da je deset osoba formalno uhapšeno zbog učešća u sukobima.

Policija je ispalila suzavac da bi rastjerala okupljene ispred skupštine u kojoj debata traje već tri dana. Više hiljada okupljenih uzvikivalo je da su poslanici “izdajnici”.

Organizatori protesta objavili su da je neophodno nastaviti borbu i pozvali građane da opet dođu pred parlament danas u 11.00 sati.

RSE

tačno.net
Autor 25.1.2019. u 09:48