Grčki parlament odobrio nove mere štednje

tačno.net
Autor 19.5.2017. u 09:12

Grčki parlament odobrio nove mere štednje

Foto: Reuters

Grčki parlament odobrio je sinoć po zahtevu kreditora nove mere štednje koje će dodatno smanjiti prihode Grka u naredne tri godine.

Zakon je podržalo svih 153 poslanika vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, dok su svi prisutni opozicioni poslanici glasali protiv.

Ranije danas oko 15.000 protestovalo je ispred parlamenta zbog novih rezova na poziv glavnih sindikata.

Desetine mladih su bacali “molotovljevove koktele” na policiju koja je čuvala parlament i koja je odgovorila suzavcem. Policija je saopštila da je jedan čovek uhapšen dok je više privedeno zbog učešća u nasilju.

Sukobi u Atini su izbili i dan ranije tokom protesta zbog novih mera štednje.

Nove mere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija i povećanje poreza, što je koaliciona vlada prihvatila da bi od međunarodnih poverilaca dobila novu pozajmicu.

Grčka zavisi od medjunarodne pomoći od 2010. godine. Da bi dobila sredstva morala je da smanji plate, poveća poreze i sprovede reforme za povećanje budžetskih prihoda, ali je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede, dok je skoro svaki četvrti zaposleni ostao bez posla.

U sklopu trećeg sporazuma o medjunarodnoj pomoći, Grčka mora da sprovede niz temeljnih ekonomskih reformi da bi dobila pozajmice.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.5.2017. u 09:12