Greta Thunberg dovela klimatske aktiviste pred Trumpova vrata

tačno.net
Autor/ica 14.9.2019. u 09:21

Greta Thunberg dovela klimatske aktiviste pred Trumpova vrata

Foto: EPA

Bez ijedne riječi o Donaldu Trumpu, mlada švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg sudjelovala je na prosvjedu mladih klimatskih aktivista uz ogradu Bijele kuće, javlja AFP.

“Nikada ne odustajte”, rekla je aktivistica u kratkom obraćanju pred više stotina okupljenih.

“Nastavit ćemo, vidimo se 20. rujna”, dodala je misleći na globalni “Klimatski štrajk” u kojem će mladi i radnici izaći iz škola i ureda kako bi zatražili konkretne korake za zaštitu klime, prenosi Hina.

Ta 16-godišnja Šveđanka koja je krajem kolovoza jedrilicom stigla u New York bila je glavna zvijezda okupljanja u glavnom američkom gradu, ali se nije previše isticala.

Prosvjed je bio prvi javni događaj tijekom šestodnevnog posjeta Washingtonu kojim želi pritisnuti Trumpovu administraciju i Kongres, uoči UN-ovog klimatskog summita u New Yorku na kojem bi svjetski vođe trebali obvezati na daljenje smanjenje emisije stakleničkih plinova.

I Thunberg će sudjelovati na sastanku na vrhu 23. rujna.

Odbila biti u središtu pozornosti

Novinarima koji su željeli s njom razgovarati rekla je da ne želi biti u središtu pozornosti, upravo kao što je učinila i u New Yorku prije dva tjedna kada je nakon petnaestodnevne plovidbe jedrilicom preko Atlantskog oceana pristala u marini na newyorškom Manhattanu u sklopu kampanje za očuvanje klime.

Okružena srednjoškolcima i studentima, koji su nosili transparente “Bez ugljena, bez nafte, ostavite ugljen u zemlji”, “Ljudi ili profit?” i “Zagrijavanje”, ona je tiho pjevušila držeći u ruci svoj slavni transparent “Školski štrajk za klimu”.

Kad su je voditelji organizatori pozvali pred mikrofon, pristojno je gestom to odbila.

S vršnjacima je razmjenjivala po nekoliko riječi i fotografirala se za selfije.

Na kraju se obratila okupljenima i rekla da ne želi održati govor već se samo zahvaliti svakome ponasob na sudjelovanju na skupu.

Greta Thuberg nije poznata u Sjedinjenim Državama kao u Europi, ali će joj tijekom boravka u Washingonu Amnesty International u ponedjeljak uručiti priznanje, a demokratski zastupnici su je pozvali u Kongres 18. rujna.

Ona je dosad spomenula Trumpa samo pri iskrcavanju iz jedrilice u New Yorku kada je rekla “da je njezina poruka za Donalda Trumpa da posluša znanost, ali da on to ne čini”.

Do SAD-a u jedrilici

Ranije je kazala da bi upoznavanje s Trumpom, koji je SAD povukao iz Pariškog sporazuma o ograničavanju utjecaja klimatskih promjena, bio gubitak vremena, no pitali su je zašto ne bi htjela iskoristiti priliku i uvjeriti njega i druge skeptike u važnost očuvanja klime.

“Nisam toliko posebna. Ne mogu uvjeriti svakoga. Umjesto da razgovaraju sa mnom i djecom i tinejdžerima koji prosvjeduju za klimu, trebali bi razgovarati sa znanstvenicima i stručnjacima u području zaštite klime”, rekla je svojedobno Thunberg.

Njezin dolazak u New York označio je kraj putovanja na koji je pošla 14. kolovoza iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od zrakoplova, ne ispušta ugljikov dioksid.

Šesnaestogodišnja aktivistkinja proslavila se prošle godine diljem svijeta nakon što je svakog petka izostala s nastave i prosvjedovala za klimu ispred švedskog parlamenta.

Globalni utjecaj ostvarila je nakon što su joj se njezini vršnjaci diljem svijeta pridružili u školskim štrajkovima.

AJB

tačno.net
Autor/ica 14.9.2019. u 09:21