Guaido tvrdi da je razgovarao sa pripadnicima vojske Venecuele

tačno.net
Autor/ica 31.1.2019. u 09:17

Guaido tvrdi da je razgovarao sa pripadnicima vojske Venecuele

Huan Guaido, venecuelanski opozicioni vođa i protivnik osporavanog predsednika Nikolasa Madura, održao je tajne sastanke sa vojskom kako bi dobio podršku za svrgavanje Madura, prenosi BBC.

Guaido se ranije ovog meseca proglasio privremenim predsednikom Venecuele za šta je dobio podršku SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike, dok Rusija i Kina podržavaju Madura za čiju vlast se vojna podrška smatra ključnom.

Maduro je započeo drugi mandat nakon kontroverznih izbora. Mnogim opozicionim kandidatima je zabranjeno da učestvuju ili su pak pritvoreni. Oko tri miliona ljudi pobeglo je iz Venezuele zbog akutnih ekonomskih problema, a poslednjih je sedmica došlo do porasta nasilja.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u sredu da je razgovarao sa Guaidom i podržao njegovu “istorijsku pretpostavku predsedavanja”, pišući u drugom tvitu da je “borba za slobodu počela!”

Bela kuća je 28. januara pozvala vojsku Venecuele da prihvati “miran i demokratski” transfer vlasti osporavanog Madura na glavnog njegovog protivnika, Guaida.

“Pozivamo vojsku Venecuele i snage bezbednosti da prihvate mirnu, demokratsku i ustavnu tranziciju vlasti”, izjavio je novinarima u Beloj kući savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Takođe, Trampova administracija uvela je sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, što bi mogao biti ključni ekonomski potez za povećanje pritiska na Madura da prepusti vlast opoziciji, prenose agencije.

Očekuje se da će britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant danas pozvati zemlje članice EU da uvedu sankcije na ključne ličnosti u Madurovoj vladi, dodaje BBC.

RSE

tačno.net
Autor/ica 31.1.2019. u 09:17