‘Guardian’: Brexit bi mogao biti odgođen do 2021.

tačno.net
Autor/ica 25.2.2019. u 09:21

‘Guardian’: Brexit bi mogao biti odgođen do 2021.

Foto: EPA

Brexit bi mogao biti odgođen do 2021. godine, prema planovima koje razmatraju istaknuti zvaničnici Evropske unije u vrijeme rastućeg nezadovoljstva na koji način britanska premijerka upravlja pregovorima, piše Guardian, pozivajući se na neimenove izvore Unije.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. marta, ali razvoj događaja sugerira da bi moglo doći do odlaganja od dvije godine.

Prema informacijama Guardiana, EU razmatra mogućnost odgađanja ako Theresa May ne bude uspjela “progurati” dogovor o Brexitu u britanskom Parlamentu.

Neimenovani izvori navode i da EU neće ponuditi kratko produženje za ostanak u EU od nekoliko sedmica, već period od 21 mjeseca, koji, prema izvorima Guardiana, ima smisla jer bi se uklopio u okvir budžeta EU-a i olakšao stvari.

Drugi izvor rekao je da je moguće da Velika Britanija dobije produženje ako to budu željeli lideri te zemlje.

Glasanje 12. marta

Britanska premijerka je obećala da će glasanje o dogovoru koji je postigla o izlasku Velike Britanije iz EU-a biti održano do 12. marta.

“Moj će se tim vratiti u Brisel sljedeće sedmice”, rekla je ona na putu za samit EU-a i Arapske lige u Sharm el-Sheikhu.

“Zbog toga neće biti održano glasanje u Parlamentu ove sedmice, no osigurat ćemo da se to dogodi do 12. marta”, dodala je.

May optužuju da prolongiranjem datuma izjašnjavanja Parlamenta o njenom prijedlogu pokušava dovesti zastupnike u poziciju u kojoj neće imati puno izbora.

Njeni prethodni pokušaj da osigura podršku Parlamenta doživio je poraz.

AJB

tačno.net
Autor/ica 25.2.2019. u 09:21