Guardian upozorava: Grčka danas je kao Sarajevo 1914. godine

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 10:04

Guardian upozorava: Grčka danas je kao Sarajevo 1914. godine

Prije 101 godinu, pucnji u Sarajevu potresli su Evropu, a ipak malo je ko slutio da će šest sedmica poslije Stari kontinent gorjeti u ratu. Da li smo ponovo svjedoci novog atentata, ovoga puta u Grčkoj?

Engleski ugledni list Guardian koristi Sarajevski atentat kao upozorenje na potencijalne posljedice najavljenog grčkog referenduma o predloženom kreditu koji bi ovoj zemlji trebao pomoći u izlazu iz krize.

Evropa se još može nadati da referendum kojeg je za sljedeću nedjelju najavio grčki premijer Alexis Tsipras neće uspjeti, piše Guardian koji upozorava da bi pozitivan ishod značio nesigurnu budućnost za sam euro.

Engleski list piše kako su predlagači kreditnog ugovora sa Grčkom Christine Lagarde iz MMF-a, Jean-Claude Juncker iz Evropske komisije i Mario Draghi iz Evropske centralne banke, najvjerovatnije pogriješili u pretpostavci da će Tsipras lako pristati na prijedlog kredita po principu “uzmi ili ostavi”.

Ukratko, ukoliko Grčka “ode”, sa njom nestaje ideja eura. Svaka sljedeća država koja naiđe na probleme slične atinskim moći će se pozvati na rješenje koje je ovih dana izabrala Grčka.”Mnogi će reći da je Grčka mala i nevažna zemlja te da zajednička evropska valuta ima puno bolje odbrambene mehanizme nego što ih je imala za vrijeme problema 2012. godine.

Ipak, diplomate vodećih evropskih država imale su slično pogrešno gledište u junu 1914. godine”, zaključuje Guardian.U utorak ističe rok koji je MMF postavio Atini, a koji se tiče isplate 1,6 milijardi eura. Istoga dana ističe i finansijska pomoć Grčkoj, a već danas banke su u ovoj državi zatvorene kako bi se spriječilo masovno povlačenje novca.

klix.ba

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 10:04